Endometrioza, „boala femeilor neiubite”. Iată ce trebuie să ştie orice femeie

Afectează, în România, în jur de 400.000 de femei, dar multe dintre ele habar n-au că sunt bolnave. Unele știu doar că în zilele în care au menstruație se simt „ca un soldat care se târăște pe jos de durere" sau că „doare mai rău ca atunci când naști". Iată ce este această boală și cum evoluează ea.

22 mart. 2017, 20:22
Endometrioza, „boala femeilor neiubite”. Iată ce trebuie să ştie orice femeie

Endometrioza este o afecțiune ginecologică, în care endometrul, mucoasa care căptușește uterul, migrează în afara acestuia și provoacă durere profundă la nivelul pelvisului. În România sunt aproape 400.000 de cazuri de endometrioză, dintre care 15-20% sunt cazuri grave, în stadiu avansat, potrivit doctorulzilei.ro.

„Avem de-a face cu o boală cronică care afectează pacienta în aproape jumătate din viața ei. În plus este o boală foarte frecventă și de asta am fost foarte mirat, știind câte femei suferă de endometrioză, să constat că nici medicii, nici media nu cunosc acest subiect. Dacă alte boli cronice beneficiază în România de atenția statului, cum ar fi boala canceroasă, diabetul, bolile cardiovasculare și există programe naționale cu fonduri alocate special, niște facilități alocate pentru acești bolnavi, pentru endometrioză nu există nimic. Nu există nici măcar posibiltatea să-i dai pacientei liber pe perioada menstrei. În Ungaria, spre exemplu, pacienta cu enometrioză are automat liber de la lucru pe perioada când are menstruație și practic e imobilizată la pat de durere. De aceea am decis să inițiem o platformă dedicată exclusiv acestei boli: endometrioză.ro”, a declarat dr. Voicu Simedrea.

Principalele metode de tratament

Tratamentul chirugical e rezervat cazurilor care au o afectare profundă a vieții. Chirurgia rezolvă durerea. Nu rezolvă neapărat fertilitatea.

„Este de preferat ca femeia să rămână însărcinată spontan, ca mai apoi boala să se rezolve de la sine, decât să fie operată. În momentul în care tu ai pacientul în față trebuie să asculți să vezi care sunt dorințele lui. Dacă pacienta vrea să conceapă, tu trebuie să faci totul ca ea să conceapă, dacă vrea să scape de dureri trebuie să o operezi. Este foarte important. Trebuie să vezi ce-și dorește pacienta, trebuie să-i prezinți situația, să îi dai opțiuni și să aleagă”, spune medicul.

Principalele cauze ale endometriozei

„Această patologie exista deja în anii ’80 în Franța și Germania. A devenit frecventă pentru că femeia concepe mult mai târziu acum, decât o făcea în anii ’90, când era oarecum protejată de politica demografică. În plus, alimentația s-a schimbat radical, fiind foarte mult alterată cu hormoni. Astfel și patologia bolii s-a schimbat și ne-a luat pe nepregătite”, a precizat dr. Voicu Simedrea.

Citeşte şi Ce boli femeieşti pot apărea şi la bărbaţi