Gerul artic a pus stăpânire pe România. Doi oameni au murit îngheţaţi

Noapte cu temperaturi polare în România. Meteorologii au înregistrat valori istorice. -35 de grade la Întorsura Buzăului, -33 la Braşov, -22 la Ploieşti, toate acestea costituie recorduri de temperaturi negative în România. Din cauza gerului două persoane şi-au pierdut viaţa. La Ploieşti, un bărbat fără locuinţă a murit după ce inima lui a cedat din cauza temperaturilor extrem de mici, la fel şi la Miercurea Ciuc.

RomaniaTV.net
08 ian. 2015, 12:16
Gerul artic a pus stăpânire pe România. Doi oameni au murit îngheţaţi

A fost cea mai geroasă dimineaţă de 8 ianuarie din ultimii 50 de ani. La Întorsura Buzăului s-au înregistrat -34 de grade Celsius, iar în Capitală au fost minus 20 de grade. Temperaturile sunt cu 15 grade mai scăzute decât ar fi normal în această perioadă.

În Ploieşti, niciodată nu s-au mai înregistrat asemenea temperaturi. -22 de grade, un record absolut pentru această zonă. Cel mai greu a fost pentru oamenii străzii, care nu au mai apucat un loc în adăposturi. Dimineaţă un bărbat a fost găsit mort, îngheţat.

„Am găsit o persoana de sex masculin, in jur de 46 de nai, fara functii vitale. Avand in vedere temperaturile de afara, îsi gasise adapost intr-o gura de canal fara capac”, a declarat pentru România TV medicul de pe ambulanţă.

Bărbatul a fost găsit de un prieten.

La Ploieşti, ambulanţele au transportat în continuu persoanele fără adăpost. Centrul de noapte, care are 50 de locuri, a devenit neîncăpător. Peste 20 de oameni nu au mai avut locuri în pat şi au dormit pe saltele întinse pe holuri sau chiar pe scaune.

Potrivit Mediafax, şi la periferia municipiului Miercurea Ciuc, un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost găsit mort, joi dimineaţă, în apropierea unei clădiri dezafectate. Din primele informaţii reiese că omul a murit de frig.

Noaptea de miercuri spre joi şi dimineaţa au fost deosebit de reci în judeţul Harghita, unde mercurul a coborât până la minus 29 de grade Celsius la Miercurea Ciuc, minus 27 de grade la Joseni şi minus 24 de grade Celsius la Topliţa. Cea mai ridicată temperatură a fost la Odorheiu Secuiesc, unde au fost înregistrate minus 21 de grade Celsius.

O femeie de 92 de ani din Gura Humorului a fost găsită aproape îngheţată în casă, ea a ajuns la spital cu o temperatură a corpului de numai 29 de grade. Femeia locuia singură, a căzut şi şi-a rupt o mână. Nu a mai putut nici să se ridice, dar nici să sune după ajutor.

Zeci de persoane fără adăpost au fost descoperite miercuri-noapte dormind în canale sau pur şi simplu sub cerul liber, la minus 15 grade, în Suceava. Poliţiştii locali le-au dat un ceai cald şi i-au dus într-un centru de noapte.

Potrivit ANM, spre sfârșitul acestei săptămâni vremea se va încălzi, însă vor apărea, din nou, depunerile de polei.

„Pentru următoarea perioadă, și vorbim despre următoarea săptămână, estimăm o încălzire semnificativă a vremii, astfel încât în week-end să ajungem la valori exclusiv pozitive pe timpul zilei. Vestea este bună, dar ar trebui nuanțată, pentru că această încălzire a vremii presupune pătrunderea peste țara noastră a unei mase de aer cald și umed. Această umezeală va duce la apariția precipitațiilor sub formă lichidă. În acest context vor apărea, foarte probabil, depunerile de polei, așa cum s-a întâmplat și zilele trecute”, a spus Gabriela Băncilă.

GER ARCTIC în mai multe zone din ţară. A fost CEA MAI GEROASĂ DIMINEAŢĂ de SF. Ion din ultimii 50 de ani

HARTA TEMPERATURILOR RESIMŢITE

 HARTA STRATULUI DE ZĂPADĂ

PROGNOZA METEO. Joi, temperaturile mai cresc puţin, -12 grade vor fi la amiază în Transilvania, şi chiar -1 în sud-vestul ţării, dar dimineaţa tot geroasă rămâne, ca şi noaptea următoare, când din nou minimele scad sub -20 de grade în depresiuni. Dar ziua va fi destul de plăcută ca aspect, cu mult soare şi fără vânt agitat. Cât despre precipitaţii, apar abia după căderea nopţii, ninsori în nord şi centru şi mixte favorizând poleiul în sud-vest.

VREMEA IN BUCURESTI. Ziua de joi rămâne vreme deosebit de rece, maxima zilei abia atinge -8…-6 grade, noaptea vor fi din nou temperaturi sub limita gerului, dar măcar ne vom bucura de soare întreaga zi şi nici vântul nu va avea vreo răbufnire nervoasă şi rămâne calm.

PROGNOZA METEO. Vineri va fi ger în sudul, estul şi centrul ţării, apoi temperaturile cresc şi se apropie de normele perioadei, -5 grade vor fi în câteva localităţi din centrul şi sud-estul ţării, în timp ce în regiunile sudice se ating chiar şi 7 grade la amiază. Însă nu va fi o zi frumoasă ca aspect, norii acoperă cerul în mare parte din ţară, predomină ninsorile în Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei şi zona de munte, iar în rest vor fi precipitaţii mixte, favorizând depuneri de polei, la început în vestul ţării, iar noaptea şi în est şi sud-est. Mai mult, şi vântul se intensifică în majoritatea regiunilor, iar la munte suflă puternic, viscolind sau spulberând zăpada. Dar noaptea termometrele nu vor mai indica temperaturi sub limita gerului, încălzirea anunţată pentru weekend se resimte deja.

VREMEA IN BUCURESTI. Vineri, temperaturile mai cresc, -2…-1 grad vor indica termometrele la amiază, iar în noaptea următoare abia dacă mai pierd 1 grad, căci cerul se anunţă acoperit de nori şi trecător aşteptăm precipitaţii mixte şi polei, iar vântul suflă şi el destul de sprinten.

PROGNOZA METEO. Sâmbătă, încălzirea continuă şi la amiază vremea devine chiar uşor mai caldă decât ar trebui în această perioadă din an, maximele trec de limita îngheţului şi la amiază vor fi între 0 grade în depresiuni şi 8 grade în sud-estul ţării. În jumătatea de vest a ţării, norii stau adunaţi şi lasă precipitaţii, mai ales ploi, iar în rest mai răzbate şi soarele şi numai izolat plouă puţin şi slab. La munte sunt şi lapoviţe sau ninsori, pe alocuri se depune polei, iar vântul suflă tare pe creste, dar are şi în sud câteva rafale mai puternice.

VREMEA IN BUCURESTI. Sâmbătă, la prânz vor fi 6…7 grade în termometre, cu nori, dar şi puţin soare şi doar în primele ore sunt condiţii pentru precipitaţii slabe, ploaie sau lapoviţă.

PROGNOZA METEO. Duminică, încălzirea vremii continuă, mai ales în sudul şi sud-estul ţării, iar vremea devine caldă pentru această perioadă în întreaga ţară, cu maxime la amiază între 2 şi 13 grade. Dar norii se adună tot mai mulţi şi spre seară şi în noaptea următoare precipitaţiile, în extindere dinspre vest – nord-vest, cuprind toate regiunile. Predomină ploile, iar vântul se intensifică şi el în cea mai mare parte a ţării. Iar în primele zile din săptămâna ce urmează precipitaţiile sunt în continuare prezente la nivel local, iar temperaturile scad puţin luni – marţi, apoi cresc din nou, deci nu se mai anunţă vreo răcire serioasă care să aducă din nou ger în ţara noastră.