Ce se întâmplă cu păgubiţii care au avut carnete CEC pentru Dacie

Asociaţia Păgubiţilor de Autoturisme acuză Ministerul Finanţelor de discriminare şi de faptul că trage de timp pentru a nu returna celor 2.849 de persoane banii depuşi la CEC şi transferaţi la BRD. Oamenii ameninţă cu acţiuni în instanţă dacă nu vor fi despăgubiţi corect.

21 nov. 2013, 13:25
Ce se întâmplă cu păgubiţii care au avut carnete CEC pentru Dacie

Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartef Alfa”, Petru Dandea, a declarat, joi, că deşi cei mai mulţi dintre cei care au depus bani la CEC pentru achiziţionarea unui autoturism Dacia au fost despăgubiţi în anul 2008, cei care au transferat la BRD sumele depuse, păcăliţi de Guvern, nu şi-au primit banii nici în prezent, potrivit Mediafax.

Dandea a precizat că este vorba de 2.849 de persoane şi că problema lor trebuia să fie rezolvată marţi, când Camera Deputaţilor urma să discute avizul înaintat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), însă din cauza schimbării ordinii de zi, acesta nu a mai fost luat în discuţie.

Politicienii trag de timp, pentru că de acum se începe dezbaterea pe Legea bugetului de stat şi apoi se va intra în vacană, deci promisiunea Guvernului rămâne în aer„, a spus vicepreşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”.

Petru Dandea a mai spus că Ministerul Finanţelor face o discriminare, întrucât, în avizul dat, suma propusă pentru a fi restituită reprezintă doar o treime din suma acordată ca despăgubire în 2008.

Acestă problemă se putea rezolva încă din 2008, dar nu au vrut să o rezolve. Aceşti oameni şi-au transferat banii la BRD pe o păcăleală, iar statul trebuia să calculeze o diferenţă, şi de asta ei nu au intrat în procedura din 2008. Sunt cinci ani în care problema putea fi rezolvată, dar nu există voinţă politică. Acum, cei de la Ministerul Finanţelor vor să dea banii, pe care oricum îi dă BRD, pentru despăgubire, fără ca statul să mai intervină cu o altă sumă”, a precizat vicepreşedintele „Cartel Alfa”.

Reprezentanţii Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme au precizat că, în 2008, sumele acordate ca despăgubire au fost de 21-22.000 de lei pentru cei 70.000 de lei vechi, care au fost depuşi în urmă cu 23 de ani la CEC, iar acum Ministerul de Finanţe propune ca despăgubire doar o sumă de aproximativ şapte mii de lei noi.

Suma propusă este sensibil mai mică şi fără nicio justificare. Se aplică un tratament discriminatoriu şi nu este normal ca statul, care foloseşte de 23 de ani banii acestor oameni, să nu acorde nimic„, a mai spus Dandea.

Preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme, Mihai Dogaru, a precizat că statul nu dă niciun ban de la el, ci returnează nişte bani pe care i-a folosit foarte mulţi ani.

Am depus o sumă de bani la stat pentru dobândirea unui autoturism Dacia, în urmă cu peste 23 de ani. Aceşti bani ai noştri au fost folosiţi de către Guvernul României pentru construirea de locuinţe, şcoli, grădiniţe, spitale şi au produs, pe lângă valoare, şi bani foarte mulţi pentru ţară. Noi cerem numai o mică parte din ceea ce au produs, aşa cum s-a stabilit prin Legea 232/2008„, a spus Dogaru.

Asociaţia a trimis un memoriu premierului Victor Ponta, preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, dar şi parlamentarilor pentru a cere promovarea unei iniţiative legislative „rezonabilă şi echitabilă”, care să aibă şi susţinerea politică a tuturor partidelor reprezentative.

Reprezentanţii Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme susţin că dacă Ministerul de Finanţe nu va face o propunere corectă privind acordarea acestor despăgubiri, se vor adresa instanţei.