PAŞTE 2017: Urarea pe care nu este bine să o faci de Paşte

PAŞTE 2017. Învierea lui Iisus Hristos este cea mai importantă sărbătoare pentru creștini. Simbolistica acestui eveniment este însăși esența creștinismului.
Alina Costache
14 apr. 2017, 09:00
PAŞTE 2017: Urarea pe care nu este bine să o faci de Paşte

Conform credinței, Mântuitorul a murit pentru iertarea păcatelor noastre și s-a ridicat la ceruri pentru a fi împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh. Creștinismul este religia bucuriei și a credinței în miracolele lui Dumnezeu. Toți creștinii sărbătoresc această zi cu mare fast și voie bună, anunțându-se unul pe celălalt despre minunea învierii: „Hristos a Înviat!”, cu răspunsul „Adevărat a Înviat!”.

Mai există însă și urarea „Paște fericit!”, iar unele fețe bisericești spun că nu ar fi tocmai potrivită. Motivul? Nu ar exista motive de bucurie într-o perioadă în care Fiul Domnului a suferit cele mai grele cazne. În plus, în cărțile sfinte, nu este corectă forma „paște”, ci „paști”.

Așadar, cum este corect, de fapt? „Hristos a Înviat” sau „Paște Fericit”? După cum știm, „Paște” este forma corectă atunci când ne referim la sărbătoarea Învierii Domnului și provine din substantivul „paște”, „paști” (pl.)– desert tradițional din aluat acoperit cu brânză ce se mănâncă de Paște.

Cei mai mulți susțin că „Hristos a Înviat!” este cea mai bună alegere atunci când facem urările pascale, în primul rând pentru că este o expresie care redă cu exactitate semnificația acestei sărbători.

Nu este greșită nici sintagma „Paște Fericit!”, însă, după cum bine știm, aceasta este, deseori, subiect de glume în rândul unora dintre cei care o folosesc. Iar asta din cauza omonimiei dintre substantivul „paște” și verbul „a paște”, care face referire la animale – având următoarea semnificație: „a se hrăni rupând cu gura iarbă”.

Paștele, între DEX și învățăturile sfinte

În timp ce Dicționarul Explicativ al Limbii Române și Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic (ediția 2005) reglementează forma corectă a urării – spunem „paște” la singular și „paști” la plural, cărțile sfinte ne oferă o cu totul altă variantă.

Învățăturile creștine străvechi spun că, de fapt, „Paști” este forma corectă folosită de la Învierea lui Iisus până în zilele noastre. „Și după două zile erau Paștile și Azimile (…) În ziua cea dintâi a Azimelor, când jertfeau mielul de Paști, ucenicii Lui L-au întrebat: Unde voiești ca să mănânci Paștile? și le-a zis: Mergeți în cetate și vă va întâmpina un om, ducând un vas de lut cu apă și unde va intra, spuneți stăpânului casei: Unde este odaia de oaspeți, în care să mănânc Paștile împreună cu ucenicii Mei? și au găsit precum le-a spus și au pregătit Paștile” (Marcu 14, 1 și Marcu 14, 12-16).

Terminologia pe care ar trebui să o folosească enoriașii cu ocazia acestei sărbători sfinte este discutată și pe site-ul crestinortodox.ro.

„Cu timpul (…), noțiunea de Paști s-a clarificat și s-a restrâns numai la Sărbătoarea Învierii Domnului, pe care noi, cei ce-i suntem astăzi nevrednici beneficiari, nici măcar nu ne străduim să-i reținem și să-i rostim corect denumirea biblică (de Paști), ci o risipim în tot felul de exprimări neautentice, neserioase și chiar eretice, cum ar fi: „Paște”; „de Paște”; „la Paște”; „Paște fericit!” etc., toate ilustrând o regretabilă carență de cultură creștină sau (…) un grav păcat cu neștiința”, scria Protopop DR Ioan Bude, pe site-ul crestinortodox.ro.

Așadar, părerile legate de urările făcute cu ocazia sărbătorilor pascale sunt împărțite. Cu toate acestea, indiferent că vrem să ținem cont de rigorile gramaticale sau că ne dorim să urmăm sfaturile fețelor luminate ale Bisericii, Sărbătoarea Învierii Domnului este un prilej de bucurie pentru toți creștinii, un motiv de a ne strânge în jurul mesei alături de familie și de a profita de timpul petrecut alături de cei dragi.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile