Premierul Viorica Dăncilă îi răspunde lui Klaus Iohannis: În mod sigur avem bani pentru salarii şi pensii

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că există bani de pensii şi salarii şi nu vrea să creeze îngrijorări gratuite, după ce şeful statului a întrebat Guvernul dacă sunt aceşti bani până la finalul anului. "Banii de pensii sunt, v-a spus şi ministrul Finanţelor lucrul ăsta. Cred că (n.r.preşedintele) e dezinformat'', a spus Paul Stănescu, vicepremier. Paul Stănescu a mai precizat că PSD nu a discutat niciodată despre desfiinţarea Pilonului II de pensii, aceasta fiind provocată de Comisia de prognoză.

RomaniaTV.net
23 mai 2018, 09:56
Premierul Viorica Dăncilă îi răspunde lui Klaus Iohannis: În mod sigur avem bani pentru salarii şi pensii

„A fost o propunere a Comisiei de prognoză, neagreată de Guvern. 

„În mod sigur există salarii (sic!) pentru pensii şi salarii şi aş vrea să nu creăm îngrijorări. Sunt bani de salarii şi pensii. Domnul preşedinte poate să spună, e opinia dumnealui, dar eu vă spun că avem bani de salarii şi pensii (…) În 2016 nu avea acreditate autorităţile de management. Am pornit de la 0 absorbţie şi avem 16% faţă de media europeană de 18%. Avem în spate ţări precum Germania sau Italia. Am făcut eforturi mari cu ministrul Fondurilor Europene şi cu ceilalţi miniştri. Domnul preşedinte s-a referit la 2014-2020”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă nu ar trebui să discute cu şeful statului situaţia, Dăncilă a răspuns: „Nu îmi permit să chem eu preşedintele la o discuţie”.

Şi vicepremierul Paul Stănescu a declarat miercuri că Guvernul are bani de pensii şi că în PSD nu s-a discutat niiodată despre desfiinţarea Pilonului II de pensii. În opinia vicepremierului Paul Stănescu, Pilonul II de pensii ar trebui să fie opţional, iar Guvernul trebuie să explice care sunt avantajele acestui fond, dacă pensiile sunt mai mari sau mai mici în urma contribuţiei la acesta.

„Nicio discuţie în PSD, cel puţin, nu ştiu în coaliţie, nu a fost despre desfiinţarea Pilonului II de pensii. Discuţia a plecat de la o comunicare nefericită, de la Comisia de prognoză – de aici a plecat tot. N-a fost o discuţie în PSD despre desfiinţarea Pilonului II de pensii. Guvernul trebuie să explice care e avantajul şi dezavantajul şi să fie opţional Pilonul II de pensii din punctul meu de vedere. Eu, ca cetăţean român, să ştiu exact ce se întâmplă, cum este – dacă sunt în Pilonul I şi Pilonul II de pensii – care e pensia mea şi nu trebuie să fie forţat cineva să fie în Pilonul II de pensii, aşa cum s-a făcut acum 10 ani. Trebuie să fie opţional acest lucru. Discuţia a plecat de la o comunicare nefericită a Comisiei de prognoză”, a declarat Stănescu la Parlament.

Acesta a afirmat că PSD se va consulta în privinţa sistemului Pilonului II de pensii cu ALDE, susţinând că până acum nu a fost necesar să facă acest lucru.

”Nu ştiu cum va fi sistemul. Vom discuta cu ALDE, suntem în coaliţie, până acum nu am avut ce pentru că nu a fost subiect”, a mai precizat vicepreşedintele PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că Executivul trebuie să explice dacă mai are bani pentru pensii şi salarii până la finalul anului şi ce are de gând să facă cu Pilonul II, în contextul discuţiilor din ultimele zile.

„Din păcate până şi cei de la PSD se contrazic, ba se desfiinţează, ba nu, ba se suspendă, ba nu, ba e proiect asumat, ba e neasumat. O harababură totală. Lumea îşi pune întrebarea de ce s-a creat această incertitudine din partea PSD, ce ţintesc? Nu s-au înţeles între ei? Greu de crezut. Unii îşi pun întrebarea dacă aceşti bani, dacă se suspendă Pilonul II vor fi folosiţi în altă parte. Ei trebuie să ne dea un răspuns. Cred că Guvernul şi PSD trebuie să răspundă public documentat la două întrebări: Ce aveţi de gând cu Pilonul II de pensii ? Mai aveţi bani pentru pensi şi salarii până la sfârşitul anului?”, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a atenţionat Executivul Dăncilă şi cu privire la absorbţia de fonduri europene, în contextul datelor de pe site-ul Comisiei Europene, care arată că ţara noastră a folosit 2 miliarde de euro din cele 23 de miliarde alocate pentru fonduri structurale.