Scandal în sănătate, AKH din Viena nu mai primeşte români. Asociaţia Pacienţilor: Pe lista de aşteptare sunt 70 de pacienţi

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat că pe lista de aşteptare pentru transplanturi sunt 70 de pacienţi şi că Agenţia Naţională pentru Transplant ar fi trebuit să aibă alternative la clinica AKH Viena. Un număr de 35 de români au făcut transplant de plămân la Spitalul AKH din Viena în ultimul deceniu.
Filip Stan
21 mart. 2017, 15:09
Scandal în sănătate, AKH din Viena nu mai primeşte români. Asociaţia Pacienţilor: Pe lista de aşteptare sunt 70 de pacienţi

„Este foarte grav ceea ce se întâmplă. Pe lista de aşteptare sunt în jur de 70 de pacienţi şi afectează ceea ce se întâmplă, mai ales că Agenţia Naţională pentru Transplant (ANT) nu a avut alternative la AKH. Trebuia să avem şi alte variante. De abia acum s-a dovedit că Ministerul Sănătăţii şi ANT nu au alternative la o astfel de problemă. Ar fi trebuit să mergem inclusiv în afara Europei, aveam varianta pe Turcia. Noi, pacienţii avem dreptul de a cere socoteală Ministerului Sănătăţii şi ANT-ului de ce s-a ajuns în punctul ăsta mai ales că acum nu ni se spune foarte clar care este cauza. România a avut în fiecare an probleme cu plăţile. Nu este prima dată când pacienţii cu transplant sau care au nevoie de alte servicii medicale, alte intervenţii complexe, au fost refuzaţi sau au fost trimişi cu foarte mare greutate pentru că România nu a achitat datoriile către acei furnizori. Trebuia demult gasita o alternativă aşa cum au şi alte state”, a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.

În legătură cu acelaşi subiect, Victor Zota, reprezentant al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a declarat că se caută soluţii, în privinţa realizării de transplant pulmonar, în ţări precum Cehia, Italia sau Franţa. Cinci români ar fi trebui să fie operaţi la AKH din Viena.

„În jur de cinci pacienţi ar trebui operaţi la centrul AKH din Viena. Ştiu că unuia i s-a făcut transplant anul trecut. Încercăm să remediem situaţia. Există şi alte posibilităţi în ţări care nu sunt în Eurotransplant. Există nişte discuţii, îi cunoştem, sunt colegii noştri şi ne pot ajuta. Aici vorbim despre ţări ca Cehia, Italia sau Franţa, ţări cu care am putea colabora”, a declarat Victor Zota, reprezentant ANT.

Precizările vin după ce ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, marţi, că a fost informat de centrul de transplant AKH din Viena că pacienţii români nu mai pot fi primiţi pentru operaţii, motivul fiind legat de scăderea capacităţii centrului.

Un număr de 35 de români au făcut transplant de plămân la Spitalul AKH din Viena în ultimul deceniu, în 2016 fiind semnată o înţelegere care expiră în 31 martie şi pe care unitatea sanitară nu o prelungeşte întrucât îşi restrânge activitatea, a declarat, pentru News.ro, medicul Victor Zota, de la Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

„În ultimul deceniu au fost operaţi la AKH 35 de români. Acum erau pe listă cinci. Toţi cei cinci şi Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant au primit notificări prin care au fost informaţi că pacienţii români nu vor mai fi operaţi , întrucât secţia îşi reduce capacitatea şi va opera numai bolnavi din Austria şi ţări care fac parte din Eurotransplant. De fapt, încă din octombrie 2016, profesorul doctor Günther Laufer a spus că se reduce capacitatea clinicii de transplant pulmonar şi nu vor mai putea opera bolnavii români, ci numai pe cei din Austria şi din Eurotransplant”, a mai spus Victor Zota.

Cu o capacitate redusă de la peste 125 de paturi la aproximativ 90, clinica nu mai poate face faţă şi altor solicitări, au anunţat reprezentanţii AKH, potrivit lui Zota.

De fapt, Agenţia Naţională de Transplant nu este implicată în transplantul realizat în clinici din străinătate. De aceste operaţii se ocupă Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică şi comisiile de specialitate, banii fiind alocaţi integral de minister, a explicat medicul.

„Dosarele pentru transplantul în străinătate vin de la Direcţiile de Sănătate Publică la Ministerul Sănătăţii, unde sunt aprobate de comisia de specialitate, Agenţia Naţională de Transplant nefiind parte în acest lanţ. Ministerul Sănătăţii virează banii într-un depozit al spitalului, din care clinica de la Viena ia bani numai dacă sunt realizate operaţiile. România a donat în străinătate până acum cam 15 plămâni, a mai spus Victor Zota.

Potrivit medicului, pacienţii români erau înscrişi pe lista de transplant, după ce erau examinaţi de medicii de la Viena, pe baza unui dosar medical realizat în ţară.

În momentul în care la spital era un donator în moarte cerebrală compatibil cu un pacient înscris pe listă, atunci pacientul era chemat la spital, se făceau alte analize şi se efectua transplantul, a explicat Zota.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, marţi, că Spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate intervenţii de transplant pulmonar românilor înscrişi pe listă, ceea ce este ilegal.

„Problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Urmează să avem o întălnire pe această temă cu toţi specialiştii şi cu reprezentanţii ANT, şi voi avea o întâlnire si cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant şi am avut o discuţie cu preşedintele ANT, care mi-a spus că va face un demers către Eurotransplant ca să avem un răspuns oficial. În acelaşi timp, noi suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant din Praga şi Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânşii. Timpii de aşteptare sunt destul de mari pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pntru deblocare”, a spus Bodog.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Exit Poll LIVE ora 11:00 Alegeri Prezidențiale 2025, turul 2. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA
Capital.ro
Ești taxat pentru mașină, deși NU mai ești proprietar. Termen legal 30 de zile. Legea pe care o uită românii
Playtech.ro
Ce reprezintă cifra de afaceri. Veniturile luate în calcul
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cutia misterioasă care te lasă fără bani. Escrocheria online în desfășurare
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
George Simion şi Călin Georgescu au votat alături de soţii! Motivul incredibil pentru care au fost scoși afară din secţie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare legendă. A fost un adevărat artist al țării. I-a avut pe americani la picioare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Ce pățești dacă faci live pe TikTok sau Facebook din cabina de vot?
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
O țară din UE limitează drastic circulația banilor cash. Amenzi de până la 150.000 de euro
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ