Tudorel Toader: Mă întreb, oare de ce autorităţile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa Românie

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine, într-un mesaj postat pe Facebook, că autorităţile române au avut numeroase întrevederi cu cele din Danemarca pe tema condiţiilor din penitenciare şi s-a convenit ca România să garanteze în scris condiţiile corespunzătoare de detenţie pentru cei care ar urma să fie extradaţi. Toader afirmă că s-a convenit ca autorităţile din Danemarca să solicite în scris acest lucru. ”Mă întreb, oare de ce autorităţile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa României, în loc sa ne adreseze solicitarea în scris”, scrie Toader.

24 ian. 2018, 20:11
Tudorel Toader: Mă întreb, oare de ce autorităţile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa Românie

Tudorel Toader a postat, miercuri seară, un mesaj pe Facebook ca reacţie la declaraţia premierului Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, care a cerut un sistem mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în ceea ce priveşte drepturile omului.

”Citesc faptul că, Lars Lokke Rasmussen, premierul Danemarcei, a cerut astăzi (miercuri – n.r), în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, accelerarea procedurilor pentru extrădarea  infractorilor străini şi un sistem mai dur pentru sancţionarea ţărilor care nu respectă standardele în domeniul drepturilor omului. Reamintesc că instanţa supremă din Danemarca a decis în 2017 că patru cetăţeni români, acuzaţi de trafic de persoane, nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România le-ar încălca drepturile”, scrie Toader.

Acesta vorbeşte despre faptul că, în 2017, a avut trei întrevederi cu ministrul Justiţiei din Danemarca, două întrevederi cu ambasadorul Danemarcei la Bucureşti, iar două delegaţii parlamentare din Danemarca au vizitat România, pe aceeaşi temă.

Citeşte şi: Avertisment dur de la Comisia Europenă în legătură cu legile justiţiei: Parlamentul României „să regândească acţiunile propuse”

”De fiecare dată am convenit asupra faptului că le vom oferi garanţii scrise pentru detenţia în condiţii corespunzătoare, urmând să ne adreseze o solicitare scrisă în acest sens! Mă întreb, oare de ce autorităţile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa României, în loc sa ne adreseze solicitarea în scris, astfel cum am tot convenit?”, mai scrie Tudorel Toader.

Acesta a explicat că va pune această întrebare premierului danez, în cursul zilei de joi, la Sofia, în cadrul Consiliului JAI.

Instanţele naţionale ar trebui să poată expulza infractori străini mai uşor, a declarat, miercuri, la Consiliul Europei, premierul danez Lars Lokke Rasmussen, precizând că este necesar şi un sistem mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în ceea ce priveşte drepturile omului.

Rasmussen a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Curtea Supremă din Danemarca a decis, anul trecut, că patru români acuzaţi de trafic de fiinţe umane nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

“Nu este corect ca ţări cum este Danemarca să ajungă să găzduiască infractorii străini, din cauza condiţiilor proaste din penitenciarele din ţările lor. Avem nevoie de un sistem care să fie mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în privinţa drepturilor omului. De asemenea, este necesar un sistem care să nu interfereze prea mult în ţările care tratează cu seriozitate drepturile omului”, a spus Rasmussen în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Rasmussen a precizat că în aprilie Danemarca va găzdui o conferinţă sub egida Consiliului Europei, în care se va discuta reforma sistemului Convenţiei Europene pentru drepturile omului.