Ponta: Vom sesiza DNA pentru Oltchim. Cineva trebuie să plătească VIDEO

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că Guvernul va sesiza DNA şi instituţiile statului în cazul persoanelor vinovate de creşterea datoriilor la Oltchim. Ponta a spus că datoria Oltchim creşte cu 200.000 de euro în fiecare zi, iar "cineva trebuie să plătească pentru această situaţie".

RomaniaTV.net
25 sept. 2012, 07:53
Ponta: Vom sesiza DNA pentru Oltchim. Cineva trebuie să plătească VIDEO

Ministerul Economiei şi ANAF au pornit investigarea cauzelor care au dus la acumularea datoriilor şi vom sesiza DNA şi instituţiile statului”, a spus Ponta.

El a arătat că nu se aşteaptă ca, prin acest demers, să fie recuperat foarte mult din pierderile înregistrate de-a lungul anilor la Oltchim, dar că este necesar să fie stabilite persoanele vinovate.

„Datoria Oltchim creşte cu 200.000 de euro în fiecare zi. (…) Nu cred că vom putea recupera ceea ce s-a pierdut„, a precizat premierul.

Premierul a criticat din nou activitatea fostului director general al Oltchim Constantin Roibu şi l-a atacat pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. „Cei care au produs catastrofa la Oltchim ar trebui să aibă bunul simţ ca aceste zile să nu mai vorbească despre Oltchim. Pentru că situaţia de la Oltchim a fost produsă de către aceşti oameni. Mulţi în aceste zile au vorbit despre Oltchim, pe bună dreptate. Cred că domnul Videanu este unul dintre cei care ar trebui să tacă din gură, pentru că cifra domniei sale este de 500 de milioane de euro. A împrumutat 500 de milioane de euro la Primăria Generală şi acum trebui să-i plătească Oprescu, a dat 500 de milioane de euro la Oltchim şi trebuie să le găsim noi o soluţie. Cred că sunt câţiva care nu trebui să uite cum am ajuns aici şi ce am preluat”, a spus Victor Ponta.

Premierul a arătat că în perioada 2009-2011, în care Ministerul Economiei a fost condus succesiv de către democrat-liberalii Adriean Videanu şi Ion Ariton, în Guvernul Boc, datoriile Oltchim către furnizori au crescut de la 11 milioane lei, în decembrie 2009, la 73 milioane lei, în decembrie 2010, şi la 291 milioane lei, în decembrie 2011, în timp ce restanţele către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat au crescut de la 7 milioane lei la 13 milioane lei şi, respectiv, la 37 milioane lei.

Datoriile Oltchim către bănci pentru credite nerambursate au crescut de la 500 milioane lei în decembrie 2009 la 552 milioane lei în decembrie 2010. 

El a susţinut totodată că Oltchim înregistrează în prezent datorii totale de 700 milioane euro.

Premierul a amintit în acelaşi timp că firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers a fost selectată în decembrie 2011 de Guvernul Boc, iar termenul agreat cu FMI şi Banca Mondială pentru încheierea privatizării Oltchim a fost aprilie 2012. Până la acest termen însă, procesul de privatizare nu a fost încheiat, iar datoria combinatului către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a crescut de la 165 milioane euro la 250 milioane euro prin adăugarea de penalităţi şi dobânzi.

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

– Am considerat să punem la dispoziţia media câteva dintre datele care au marcat ultimii anii de involuţie de la Oltchim

– Oltchim înseamnă unităţi economice care depind de Oltchim (Argeş, Gorj)

– Situaţia de la Oltchim este în responsabilitatea Guvernului, iar rezultatul final va trebui să ducă la continuarea existenţei Oltchim, la păstrarea locurilor de muncă, la recuperarea datoriilor, de a aduce combinatul pe profit

– în 2006, PCC devine acţionar minoritar la Oltchim

anii 2009, 2010, 2011, o cădere gravă privind pierderile acumulate şi a datoriile acumulate

– în 31 decembrie 2009, Oltchim avea datorii de 11 milioane de lei către furnizori, 7 milioane de lei către buget de stat, 5 milioane către creditori

– în 2009, s-ar fi putut salva Oltchimul foarte uşor. Timp de trei ani, din motive obiective sau subiective, Oltchim a devenit o societate fără ieşire. Datoria Oltchim creşte cu 200.000 de euro în fiecare zi.

– în ultima perioadă, atât ministerul Economiei şi ANAF au pornit în investigarea cauzelor care au dus Oltchim să acumuleze aceste datorii. Nu cred că vom putea recupera ceea ce s-a pierdut. Cineva trebuie să plătească pentru această situaţie. Vom sesiza DNA pentru Oltchim

– privatizarea Oltchim este prioritară pentru board-ul FMI din septembrie

– Dan Diaconescu a venit cu o ofertă în conformitate cu caietul de sarcini. Nu s-a modificat nimic după 21 septembrie

– Conversia datoriei AVAS în Acţiuni, Guvernul a dorit să facă această conversie. Conform legii, această conversie se poate face când deţii două treimi din adunarea generală a acţionarilor a Oltchim.

– compania rusă TISE a comunicat pe 17 septembrie că „decizia noastră este de a nu participa în procesul de privatizare a Oltchim. Decizia nu exclude interesul nostru de a continua cooperarea cu România în ceea ce priveşte o eventuală privatizare”. Sper că retragerea celor de la TISE nu este legată de spectacolul mediatic

– Arpechim. OMV Petrom şi-a dat acordul de negocia vânzarea Arpechim către cel care va deveni proprietar majoritar la Oltchim. Cea mai importantă parte pentru Oltchim a fost transferată de la Arpechim la Oltchim în urmă cu 2 ani.

oferta lui Dan Diaconescu. Nu este publică. Oferta lui DD. „suma totală 45 de milioane de euro”. Plata se poate face până luni. „Confirm că dispun de suficiente resurse pentru tranzacţia prezentă”. Dacă se dovedeşte falsă, va fi acuzat de înşelăciune. „Planul de afaceri: eficientizarea Oltchim, prezentat numai în condiţiile în care voi câştiga licitaţia, în termen de 48 de ore”. Termenul a expirat de mult

– ce s-ar întâmpla cu cei 45 de milioane de euro dacă DD va plăti: dacă vor fi plătiţi de DD vor fi acordaţi ca împrumut de salvgardare, pentru funcţionarea combinatului.

– luăm în calcul şi faptul că până la 1 octombrie, DD nu va plăti preţul de 45 de milioane de euro. Astfel responsabilitatea combinatului Oltchim, rămâne în sarcina Guvernului şi suntem pregătiţi să punem un nou management care să oprească contractele dăunătoare pentru Oltchim, să rezolve problemele juridice, pentru ca Oltchim să repornească

– o nouă decizie vizavi de Oltchim o vom anunţa luni, 1 octombrie, când ar trebui să se semneze contractul de provatizare

– dacă luni nu se semnează contractul de privatizare, tot luni, aştept la Ministerul Economie propunerea administratorului special. Cel are vine şi salvează locurile de muncă, care achită datoriile, acela este din punctul meu de vedere cel care trebuie să câştige

cei au produs catastrofa de la Oltchim să nu mai vorbească de Oltchim. Videanu trebuie să tacă.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

În cursul zilei de luni, premierul s-a întâlnit cu ministrul Economiei şi şeful OPSPI pentru discuţii legate de situaţia Oltchim.

Dan Diaconescu a părăsit luni România, în jurul orei 17.00, cu o cursă aeriană spre München (Germania) şi va reveni în ţară miercuri dimineaţa, pentru a continua discuţiile privind încheierea contractului de privatizare la Oltchim.

Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat, luni, la România TV că Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei a solicitat documente care să ateste faptul că la data licitaţiei pentru pachetul majoritar de acţiuni de la Oltchim Dan Diaconescu se afla în posesia banilor oferiţi.