1.2 milioane de euro de la UE pentru micii pescari. Cum puteți accesa fondurile

Uniunea Europeană dă bani pentru curățarea lacurilor. 1,2 milioane sunt alocați micilor pescari. Pentru fiecare kilogram de gunoi adunat, oamenii vor primi cel puțin 3 lei, spun autoritățile.

13 mart. 2023, 11:22
1.2 milioane de euro de la UE pentru micii pescari. Cum puteți accesa fondurile

Mari probleme pentru micii pescari. Este perioadă bună pentru pescuit calcan și scumbie și zilnic pescarii ies în largul Mării Negre. Doar că în loc de pește, mai bine de trei sferturi din plasele pescarilor se umplu cu tot felul de gunoaie și deșeuri.

„Toate furtunile rup și mărunțesc aceste bucăți de plastic, îl aduc în forme ingerabile de către vietăți marine și mai departe de către noi”, spune Adrian Bîlbă, cercetător Științific INCDM București.

Citește și: Fermierii pot cumpăra tractoare și utilaje noi cu bani din fonduri europene. Care sunt beneficiarii eligibili pentru astfel de achiziții

 

1.2 milioane de euro de la UE pentru micii pescari

Deocamdată doar voluntarii organizațiilor de mediu fac curat, pe cheltuiala lor. Unii au scos din mare peste 1,4 tone de deșeuri.

Ministerul Agriculturii își propune să investească aproape 10 milioane de euro – bani europeni – în construcția unei platforme în portul Midia, unde să fie colectate și sortate gunoaiele din Marea Neagră. Este luat în calcul și sudul litoralului.

Citește și: Ce profit îți aduce o spălătorie auto self-service. Poți primi bani pentru o astfel de investiție, din fonduri europene nerambursabile

„Micii pescari îi vom considera sisteme de colectare a deșeurilor. Ei când predau se va face un proces verbal cu tarife pe fiecare tip”, a declarat Laurențiu Mirea, președintele Federației Asociației de Pescari, citat de ziarulunirea.ro.