1 aprilie, Ziua Păcălelilor: Cum a apărut sărbătoarea şi care sunt tradiţiile ei

1 Aprilie este ziua când oamenii cu umor fac tot felul de farse şi glume celor apropiaţi. Ziua Păcălelilor nu este, însă, o invenţie modernă, ci are o istorie de sute de ani.  

RomaniaTV.net
01 apr. 2012, 10:41
1 aprilie, Ziua Păcălelilor: Cum a apărut sărbătoarea şi care sunt tradiţiile ei

Istoricii cred că obiceiul farselor de 1 aprilie este o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi, ulterior, a primăverii.

Una dintre ipotezele cu privire la originea zilei de 1 aprilie este legată de Noe, care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute în mod greşit uscat după ce apele au început să se retragă pe 1 aprilie.

O altă variantă este legată de răstignirea lui Iisus Hristos, care se spune că după ce a fost condamnat la moarte, a fost trimis de la Anna la Caiafa, apoi la Pilat, apoi de la Pilat la Herod şi invers, răstignirea având loc la 1 aprilie.

A treia ipoteză, acceptată de majoritate, susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie.

După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi nebuni de aprilie . Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

În prezent, ziua de 1 Aprilie este marcată în întreaga lume. Ziua Păcălelilor este sărbătorită în fiecare an pe 1 aprilie, în emisfera nordică. În emisfera sudică, este celebrată cu şase luni mai târziu, pe 1 octombrie. Nu este o zi naţională, însă este recunoscută şi sărbătorită în întreaga lume drept ziua în care se fac farse şi tot felul de glume.

În Franţa, unde Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit poisson d’Avril (peşte de aprilie). Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor .

În Anglia, Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile: cel păcălit este numit noddy şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia acestuia i se spune April qowk sau April cuckoo (cuc de aprilie) pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea.

Există şi superstiţii legate de păcălelile de 1 aprilie. Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.