1 Decembrie. Tradiții și obiceiuri în toate zonele României

Astăzi, de 1 Decembrie, sărbătorim 103 ani de la Marea Unire. Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România, fiind alipite regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș.

01 dec. 2021, 10:55
1 Decembrie. Tradiții și obiceiuri în toate zonele României

Ziua Națională a României e sărbătorită astăzi în toate zonele țării. În Capitală a fost organizată, ca în fiecare an, parada militară. 1.500 de militari iau parte la eveniment.

Nu mereu Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 1 decembrie. De-a lungul istoriei, țara noastră a avut trei zile naționale. Între anii 1866-1947, Ziua României se sărbătorea pe 10 mai. Începând cu 1948 și până la căderea comunismului, ziua de 23 august a fost sărbătoarea de stat, iar, din 1990 și până în prezent, românii își celebrează țara natală în prima zi a iernii.

România a avut nu mai puţin de şase imnuri de stat. Primul dintre ele a fost scris în urma unui concurs organizat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Era anul 1862. Imnul era doar instrumental. Pe aceeaşi muzică s-au adăugat apoi versurile lui Vasile Alecsandri în ceea ce a devenit imnul regal, în 1884. În prezent, imnul național este „Deșteaptă-te, române”. Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

Nicolae Ciucă, mesaj pentru români de 1 Decembrie: „Va rămâne pentru totdeauna drept ziua triumfului idealului național: unitatea”

În fiecare an, în această zi specială, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele românilor patrioți. Ziua Naţională este, de regulă, marcată prin parade militare, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, prin concerte şi muzică populară în aer liber, în toată țara.

Iată ce obiceiuri respectă cei mai mulți români de 1 Decembrie:

  • Drapelul statului este arborat la toate instituțiile de stat;
  • Se depun coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor români care s-au sacrificat pentru țara lor în timpul războaielor;
  • Sunt organizate parade militare și defilări pe cai albi, însă anul acesta sunt permise fără public;
  • La bordul navelor maritime și fluviale este arborat Marele Pavoaz;
  • Se organizează târguri și festivaluri cu mâncăruri tradiționale, dar nu și anul acesta, din cauza pandemiei;
  • În toate bisericile și mănăstirile din România se organizează o slujbă specială, denumită „ Te Deum ”, în cadrul căreia sunt pomeniți eroii neamului românesc;
  • În mod normal, în școlile și grădinițele din țară se organizează serbări și concerte muzicale în cinstea Zilei Naționale, dar anul acesta toate sunt închise;
  • Majoritatea românilor aleg să poarte ținute tradiționale.

Paradă cu 1.500 de militari de Ziua Naţională. România sărbătoreşte în pandemie 103 ani de la Marea Unire