Ziua Naţională a României. Iohannis: Să arătăm generaţiilor viitoare că noi suntem continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri

Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că avem privilegiul de a fi moştenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodată în spaţiul strămoşilor noştri, fiind datoria şi responsabilitatea noastră de a omagia trecutul şi de a insufla generaţiilor viitoare idealuri naţionale. Președintele a inaugurat Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia şi a asistat la parada de aici, alături de zeci de mii de oameni. 

01 dec. 2018, 12:56

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Alba Iulia, că avem datoria de a arăta, prin ceea ce facem, că suntem „continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri”.

„Noi, cei de astăzi, avem privilegiul de a fi moştenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodată în spaţiul strămoşilor noştri. Este datoria şi responsabilitatea noastră de a omagia trecutul şi de a insufla generaţiilor viitoare idealurile naţionale reîncărcate cu noi semnificaţii. (…) Trebuie să arătăm generaţiilor viitoare că noi suntem, prin ceea ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri”, a spus şeful statului la inaugurarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia.

Şeful statului s-a declarat onorat să fie preşedinte al României în perioada Centenarului Marii Uniri.

În alocuţiunea sa, preşedintele a evocat momentele de la 1918.

„Datorită angajamentului conducătorilor săi, contribuţiei intelectualilor şi voinţei populare, Marea Unire a valorificat apropierea dintre români şi minorităţile naţionale pentru construirea unui stat al demnităţii umane, al bunei convieţuiri şi al toleranţei”, a spus Iohannis.

El a arătat că Monumentul Centenarului Marii Uniri întruchipează „îmbrăţişarea de acum un secol dintre românii aflaţi de o parte şi de alta a Carpaţilor”.

„Vă chem să păstrăm în suflete recunoştinţa noastră pentru făuritorii modernităţii României, construind în acelaşi timp un viitor mai bun pentru cetăţenii ei. România noastră pe care dorim să o transmitem urmaşilor noştri va fi o ţară demnă şi puternică, bine integrată prin educaţie, cultură şi creativitate într-o Europă a valorilor şi prosperităţii şi libertăţii. La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România!”, a transmis Iohannis.

Klaus Iohannis a fost primit cu aplauze şi cu urale la evenimentele de la Alba Iulia. Şeful statului a mers în mijlocul oamenilor şi a dat mâna cu ei.

Printre cei care participă la evenimentele de la Alba Iulia s-au numărat patriarhul Daniel și procurorul general, Augustin Lazăr.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, sâmbătă, o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand „Întregitorul”. El asistă la ceremonia militară organizată la Alba Iulia cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Sâmbătă dimineaţă, şeful statului a participat la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucureşti.

Parada militară de la Arcul de Triumf: Iohannis, Dăncilă, Dragnea şi Tăriceanu, prezenţi în tribuna oficială LIVE VIDEO

La Alba Iulia, ceremonia militară a început la ora 15.30, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la aceasta participând aproximativ 1.600 de militari şi specialişti, cu 150 de mijloace tehnice şi 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare s-au regăsit militari şi tehnică ale armatei poloneze.

Familia Regală, la Alba Iulia cu trenul regal şi întâmpinată de oficialităţile locale