1 din 3 zboruri, afectat de anularea sau modificarea orarului. Ce soluţii au românii care vor călători vara aceasta

1 din 3 zboruri, afectat de anularea sau modificarea orarului. În ciuda tuturor avertismentelor din ultimul an, în luna iunie, industria se confruntă cu un număr uriaş de zboruri anulate sau cu un program de zbor modificat semnificativ.

27 iun. 2022, 19:38
1 din 3 zboruri, afectat de anularea sau modificarea orarului. Ce soluţii au românii care vor călători vara aceasta
1 din 3 zboruri, afectat de anularea sau modificarea orarului

1 din 3 zboruri, afectat de anularea sau modificarea orarului. Dacă în luna mai aproximativ 10% dintre zboruri aveau notificări de schimbare de orar de zbor sau anulare, în luna iunie, prima lună de sezon turistic de vară, procentul acesta a urcat la 30%, arată datele agenţiei de turism online Vola.ro. Mai mult, companiile aeriene au scumpit biletele de avion, ca urmare a cererii de bilete de avion în creştere şi a scumpirii combustibilului.

La aproape jumătate de an de la finalul pandemiei şi ridicarea tuturor restricţiilor, industria turi`smului încă mai suferă de pe urma efectelor pandemice şi a pregătirii slabe a companiilor aeriene, a aeroporturilor şi a tuturor companiilor implicate în procesul de operare a unui aeroport. În ciuda tuturor avertismentelor industriei din ultimul an, în prima luna a sezonului turistic de vară, industria se confruntă cu un număr uriaş de zboruri anulate sau cu un program de zbor modificat semnificativ”, conform datelor lunii iunie analizate de Vola.ro, care arată că aproximativ 28% din zboruri au fost afectate de o modificare sau anulare.

Citeşte şi: Reacţia Blue Air la cercetările ANPC: „Aproape toate companiile aeriene din Europa au anulat mii de zboruri, in lunile ianuarie si februarie”

1 din 3 zboruri, afectat de anularea sau modificarea orarului

Factorul determinant în tot haosul aviatic din acest moment este faptul că cererea de călătorii a revenit cu un efect de bumerang mult mai mare decat a fost anticipat, însă companiile aeriene, aeroporturile şi operatorii la sol nu au reuşit să revină la dimensiunea şi numărul de angajaţi post-pandemic, spun reprezentanţii Vola.ro, potrivit News.ro.

Începând cu luna martie a acestui an, prima lună în care călătoriile au renăscut cu adevărat după ultimul val Omicron, au existat numeroase voci care avertizau despre haosul iminent care va cuprinde aeroporturile în această vară, toate fiind în aceeaşi direcţie: pe măsură ce restricţiile de călătorie s-au redus, cererea a crescut rapid, poate prea repede pentru ca lanţul de aprovizionare pentru călătorii să poată face faţă.

Aeroporturile şi companiile aeriene se străduiesc să angajeze mai mulţi lucrători, de la piloţi, personal de securitate şi control la frontieră la manipulatori de bagaje, dupa ce mulţi au plecat în timpul crizei COVID-19.

Acest lucru s-a concretizat în aceasta vară sub forma creşterii tarifelor aeriene, datorată parţial cererii de bilete de avion în crestere şi parţial creşterilor înregistrate de preţul combustibilului.

Din toate semnalele de alarmă trase de evoluţia industriei aeronautice, cel mai evident rămâne impactul sezonului turistic asupra situaţiei zborului la nivel european şi intercontinental.

Dacă în luna mai aproximativ 10% dintre zboruri aveau notificări de schimbare de orar de zbor sau anulare, în luna iunie, prima lună de sezon turistic de vară, procentul acesta a urcat la 30%. Din toate notificările primite în iunie, 31% sunt pentru zboruri care au plecarea sau returul în iunie. Prin urmare se confirmă informaţia că se fac foarte multe modificări/anulări în timp foarte scurt până la zbor”, mai spun ei.

5 sfaturi de la specialiştii Vola.ro pentru călătoriile cu avionul din această vară

1. Flexibilitate în călătorii

Incertitudinea continuă să facă parte din realitatea călătoriilor post pandemice. Din acest motiv specialiştii Vola.ro încurajează turiştii români să fie flexibili cu programul de vacanţă. Alternativa ar fi sejururile rezervate în extrasezon şi evitarea aglomeraţiei din perioada iulie – august. septembrie – noiembrie este încă o alegere bună pentru destinaţiile sud-europene şi se aşteaptă ca presiunea să se reducă până atunci.

2. Achiziţionarea unui produs care să garanteze returnarea banilor în caz de anulare / modificare.

Vola.ro a introdus în ultimele luni 2 produse care sunt menite să atenueze riscurile anulărilor şi modificărilor de zboruri: „Flex” este un produs care permite anularea călătoriei din orice motiv şi fără nicio explicaţie şi recuperea a unui procent ridicat din cheltuială. În cazul în care compania aeriană anulează, există produsul „Fast Refund” unde turiştii primesc rambursarea în 24 de ore.

3. Rezervări din timp pentru biletele ieftine şi last minute pentru biletele scumpe

La rezervarea unui bilet de avion, specialiştii Vola.ro au identificat două scenarii generale. Dacă investiţia în tarifele aeriene este destul de mică, turiştii români pot rezerva biletul de avion cu mult timp înainte. Astfel, chiar şi în cazul unei modificări sau anulări nu se va pierde o sumă mare de bani.

Dacă biletul de avion este scump, ideal ar fi să se rezerve cât mai aproape de plecare, chiar şi în 14 zile de la plecare. Nu se va obţine cel mai bun preţ, dar turiştii vor avea mai multă predictibilitate. Acest lucru se datorează faptului că societăţile aeriene se angajează să efectueze aceste zboruri, deoarece compensaţiile impuse de UE sunt introduse pentru modificări făcute sub 14 zile.

4. Cumpărarea produselor extra precum bagaje, locuri, servicii prioritare etc. în acelaşi moment cu rezervarea zborului. Vor fi mai scumpe ulterior şi unele dintre ele se vor epuiza (cum ar fi îmbarcarea prioritară).

5. Alegerea rezervărilor de cazare cu anulare gratuită, chiar dacă uneori este mai scumpă. Bugetul de cazare ocupă o bună parte din bugetul total al unei vacanţe, iar trendul acestui sezon este de creştere a preţurilor la toate elementele unei vacanţe, în special cazare şi transport. Ideal ar fi optarea pentru variante de cazare care pot fi anulate cu câteva zile înainte de check-in.


loading...
Partenerii noștri