10.000 de euro pentru tinerii din România. Guvernul a stabilit condițiile pentru acordarea creditului

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 31 de ani, care sunt înscriși în învățământul superior autorizat sau acreditat vor putea accesa credite în valoare de până la 50.000 de lei (10.000 de euro). 

30 iun. 2022, 11:02
10.000 de euro pentru tinerii din România. Guvernul a stabilit condițiile pentru acordarea creditului

StudentInvest 2022. Împrumutul garantat de stat va putea fi utlizat în vederea acoperirii cheltuielilor pentru studii, deplasări în interes universitar, achiziționarea de echipamente, plata chiriei sau a locului de cazare, se arată într-o Ordonanță Urgentă de Guvern (OUG).

Creditul poate fi acordat în una sau mai multe tranșe, în funcție de decumentele justificative prezentate la decontare sau plată.

În plus, în OUG-ul  prezintă și informații legate de programul Family Start.

Creditul va fi garantat de stat în proporție de 80%. Beneficiarul, dacă nu e angajat, va trebui să aibă cel puțin un codebitor.

Finanțarea se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație, de maximum 5 ani de la data acordării creditului.

Dobânda aferentă acestui tip de credit va fi de IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză al băncii fiind de 0,2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garanției de 0,4% anual.

 

Credite pentru studenții români. Taxele de studii și chiriile pot fi achitate cu ajutorul creditului de la Guvern

 

Lista completă a cheltuielilor ce pot fi acoperite cu ajutorul creditului cuprinde:

  • taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;
  • plata cărților și a rechizitelor;
  • costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
  • taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
  • achiziția de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate;
  • plata chiriei, în limita a 300 euro/lună;
  • plata locurilor de cazare în căminele studențești;
  • parte din sau avans pentru achiziția unei locuințe;
  • cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative (convenție, adeverință sau alt document care atestă înscrierea în program);
  • decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school sau a taxelor pentru cursuri extrașcolare, fiind enumerate cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, pictură, artă sau alte cursuri de dezvoltare personală;
  • costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
    investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plată/decontare până la 10.000 de lei.

Despre sumele acordate de Guvern tinerilor români a vorbit în această săptămână și Gabriela Firea, ministrul Familiei din cadrul Guvernului Nicolae Ciucă.