Credite garantate de stat până la 75.000 lei pentru tineri. Banii vor putea fi folosiţi şi pentru organizarea de nunţi şi botezuri, dar şi pentru achiziţia unei maşini

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunţat că statul va garanta pentru credite contractate de tinerii studenţi, dar şi pentru tinerii care au ieşit de pe băncile facultăţilor. Valoarea maximă a creditelor garantate de stat este de 75.000 lei, echivalentul a 15.000 euro.

29 iun. 2022, 14:52
Credite garantate de stat până la 75.000 lei pentru tineri. Banii vor putea fi folosiţi şi pentru organizarea de nunţi şi botezuri, dar şi pentru achiziţia unei maşini

Statul român va garanta pentru credite luate de tinerii stundeţi din România, dar şi de cei ieşiţi de pe băncile facultăţilor. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a explicat, miecuri, la finalul şedinţei de Guvern că în cazul studenţilor statul va garanta pentru un credit maximum 50.000 lei, echivalentul a  10.000 euro. În cazul familiilor tinere, statul va garanta credite de până la 15.000 euro, adică 75.000 lei.

“Împreună cu Ministerul de Finanţe şi Fondul Român de Garantare şi Contragarantare, am venit cu acest proiect tocmai în sprijinul celor care, pentru că nu este o obligativitate, fireşte, fiind un credit, o posibilitate a studenţilor, inclusiv a masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi a tinerilor care nu mai sunt în studenţie de a contracta aceste credite cu garanţia statului. În cazul studenţilor este vorba despre 10.000 de euro în lei, fireşte, la cursul zilei, cu garanţia statului de 80 la sută, iar în cazul tinerilor, în familii sau în cupluri este vorba despre 15.000 de euro, tot în lei, la cursul zilei”, a explicat ministrul Familiei.

Citeşte şi: Analiștii financiari prevăd o prăbușire a leului în următoarea perioadă. Inflația va fi mai mare decât așteptările

La ce pot fi folosiţi banii luaţi prin credite garantate de stat

Gabriela Firea a precizat că în cazul creditelor contractate de studenţi, banii vor putea fi folosiţi pentru cărţi, publicarea unor lucrări de doctorat, pentru plata în avans a chiriei sau alte nevoi personale.

„Pentru studenţi se pot face plăţi vizând publicarea unor lucrări ştiinţifice, inclusiv lucrări în urma finalizării studiilor la facultate, la masterat sau la doctorat, plata în avans a chiriei şi aici, de asemenea, a fost o solicitare de a-şi putea plăti în avans chiria, fie locul la cămin, fie o chirie în sistemul privat, în oricare oraş din ţară. De asemenea, pot fi achitate şi alte nevoi personale din partea studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor”, a explicat ministrul.

În cazul creditelor „Family Start”, adică cele de 15.000 euro, banii pot fi folosiţi pentru plata creşei, pentru afteschool ori pentru achiziţia unei maşini cu mai multe locuri, până la 7 locuri, în cazul unei familii numeroase. De asemenea, banii pot constitui un avans la achizitionarea unei locuinţe.

„În cazul celor 15.000 de euro, în lei, fireşte, la cursul zilei, pentru familii, programul Family Start, aici se pot achita cheltuieli pentru creşă, pentru grădiniţă, pentru after school, dacă au copii, pentru eventual achiziţionarea unui autoturism cu mai multe locuri, dacă este vorba despre o familie numeroasă, cu şapte opt locuri sau pentru un avans, e adevărat, nu în totalitate suficient pentru contractarea unei locuinţe sau alte nevoi personale”, a mai transmis Gabriela Firea.

Creditele garantate de stat prin programul „Family Start” vor putea fi folosite şi pentru achitarea unor nevoie personale, dar şi pentru evenimente persoanale, precum cununie civilă, cununie religioasă, botez sau nuntă, a mai explicat ministrul Familiei.

Citeşte şi: Noile măsuri fiscale aduc scumpiri în lanţ de la 1 iulie. Ce categorie de români va fi cea mai afectată

Gabriela Firea a mai spus că spreă ca aceste credite pentru tineri să poată fi contractate din toamnă.

„Ne-am dori ca de la începutul sesiunii, de fapt, chiar înainte de începutul sesiunii din toamnă, dacă e vorba şi de plata chiriei, aceste credite să poată să fie deja contractate. Fiind câteva luni din acest an ne aşteptăm la un număr nu suficient de relevant de aplicanţi, dar totuşi în măsură să ne dea nouă informaţii relevante, astfel încât să putem să stabilim o sumă mai concretă şi mai aproape de realitate, pe care să o introducem în bugetul ministerului pe anul viitor. Şi sunt convinsă că, având susţinerea premierului şi a domnului ministru de Finanţe, precum şi a coaliţiei, vom reuşi să obţinem această sumă astfel încât să putem să garantăm tinerilor cât mai multe astfel de credite, care, repet, sunt cu garanţia statului prin Fondul Român de Garantare şi Contragarantare”, a mai spus Gabriela Firea.

Ministrul Familie a mai spus că a avut deja discuţii cu reprezentanţii mai multor bănci din România pentru acest program.

„Sunt deja câteva bănci comerciale private care şi-au arătat interesul în dialogul pe care l-am avut în această perioadă de a acorda credite pentru studenţi în cadrul programului anunţat puţin mai devreme şi pentru Family Start, Banca Comercială Română, de asemenea, CEC-ul, Banca Transilvania sunt doar câteva dintre bănci care sunt deja prinse în acest program şi vor fi printre cele care vor acorda creditele”, a mai spus Gabriela Firea.