10 filme pe care să le vizionezi de Paşte

Cum de Crăciun vizionezi filme tematice memorabile şi sărbătoarea Paştelui este marcată de filmele sale despre învierea lui Iisus Hristos.

RomaniaTV.net
09 apr. 2012, 10:23
10 filme pe care să le vizionezi de Paşte

Acestea sunt zece filme pe care merită să le vizionezi în această perioadă.


„Iisus din Nazareth”

Realizat în 1977 de Franco Zeffirelli, „Iisus din Nazareth/Jesus of Nazareth” este cel mai celebru film biblic şi cea mai lungă poveste cristică spusă vreodată.   


„Evanghelia după Matei”

Deşi Iisus din Nazareth al lui Zeffirelli este cel mai celebru film cu tematică biblică, Evanghelia după Matei al lui Pasolini este considerat a fi cel mai deosebit.

„Există un singur film cu adevărat excepţional despre Isus: se numeşte Evanghelia după Matei, a fost făcut acum exact 40 de ani, este în alb-negru, iar regizorul lui era comunist şi homosexual: Pier Paolo Pasolini. De unde se vede că numai Credinţa te poate ajuta în viaţă, dar nu te ajută să faci filme bune. Amin!”, spunea regretatul critic de film Alex. Leo Şerban.

 

„Ben-Hur: O poveste despre Hristos”

La începutul secolului I, prinţul evreu Ben Hur trăieşte la Ierusalim. Vechiul său prieten Messala soseşte aici ca ofiţer al legiunilor romane. La început, ambii sunt bucuroşi de reîntâlnire, dar treptat diferenţele de opinii politice îi separă. Messala, profitând că la festivitatea de sosire are loc un incident nedorit, chiar în faţa casei în care locuia Ben Hur, îşi trimite prietenul la galere, iar pe mama şi sora acestuia la închisoare. Ben Hur jura să se întoarcă şi să se razbune.

„Viaţa lui Iisus”

Cu un buget mai mare, regizorul George Stevens realizează în 1965 cel mai scump film de până atunci, în valoare de 20 milioane dolari.  

În mod neaşteptat, „Viaţa lui Iisus/The Greatest Story Ever Told” nu a fost un succes pentru spectatori şi a descurajat pentru scurt timp ecranizările Bibliei.
Filmul spune povestea lui Iisus de la naştere până la Înviere; rolul lui Iisus fiind interpretat de Max von Sidow. 

„Ultima ispită a lui Iisus”

Pentru filmul său din 1988, regizorul Martin Scorsese a fost acuzat de blasfemie. „Ultima ispită a lui Iisus/The Last Temptation of Christ” este o interpretare modernă a Noului Testament, ecranizată după cartea lui Nikos Kazantzakis.

În halucinaţiile crucificării, fiul lui Dumnezeu îşi vede cealaltă viaţă a lui, de om simplu. El se căsătoreşte cu Maria Magdalena cu care are copii, ultima ispită fiind aici cea a umanului. Willem Dafoe are rolul principal.


„Patimile lui Hristos”

Cel puţin controversat, filmul „Patimile lui Hristos/The Passion of the Christ” în regia lui Mel Gibson ( 2004) a fost interzis copiilor sub 14 ani, fiind acuzat de violenţă excesivă.

Lungmetraj despre ultimele 12 de ore din viaţa lui Iisus din Nazaret, PATIMILE LUI HRISTOS respectă întocmai adevărul biblic. Filmul începe în Grădina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga, după Cina cea de Taină, Iisus rezistă ispitelor Satanei. Trădat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat şi dus în cetatea Ierusalimului, unde preoţii farisei Îl învinuiesc de blasfemie, acuzaţii care Îi vor aduce condamnarea la moarte.

Iisus este dus în faţa lui Pilat din Pont, guvernatorul roman al Palestinei, care ascultă acuzaţiile ce Îi sunt aduse la cunoştinţă de către farisei. Conştient că se află în faţa unui conflict politic, Pilat lasă soluţionarea problemei în seama împăratului Irod. Acesta Îl aduce din nou pe Iisus în faţa lui Pilat, care determină mulţimea să hotărască între Iisus şi criminalul Barabas. Masele vor alege să îl elibereze pe Barabas şi să îl condamne pe Iisus.

Hristos este predat soldaţilor romani şi flagelat. De nerecunoscut, El este readus în faţa lui Pilat, care Îl arată mulţimii, spunând parcă: “Nu este destul?” Nu este destul… Pilat se spală pe mâini şi ordonă soldaţilor să facă ceea ce cere mulţimea.

Lui Iisus I se aduce crucea şi I se ordonă să o poarte prin Ierusalim până pe Golgota, unde este crucificat. Aici are de înfruntat ultima ispită – teama că a fost părăsit de Tatal Său. O depăşeşte însă în momentul în care o priveşte pe Maria, Sfânta Fecioara, şi spune ceva ce doar Ea poate să înţeleagă pe deplin: „Săvârşitu-s-a.”
În momentul morţii Sale, natura însăşi se revoltă.


„Culoarea crucii: Învierea”

Mai litigios decât toate celelalte producţii la un loc, filmul lui Jean-Claude La Marre a provocat controverse uriaşe.

În „Culoarea crucii: Învierea/Color of the Cross” (2006), personajul biblic este reprezentat ca un bărbat de culoare, iar persecuţiile la care este supus sunt generate din cauza rasei.

La Marre este primul regizor care prezintă imagistic această teorie îndrăzneaţă. Cu toate că deturnează mesajul pe filieră politică, filmul nu este ireverenţios faţă de Biblie. Povestea este aceeaşi, filmul narând ultimele două zile ale lui Iisus.

„Evanghelie”

Pelicula lui David Greene, „Godspell/Evanghelie” (1973) este un musical care aduce „Evanghelia după Matei” în contemporaneitatea pop-art-ului, punându-l pe Iisus şi apostoli să acţioneze în New York-ul zilelor noastre.

În film, Ion Botezătorul adună o gaşcă de tineri discipoli, pe care îi îndeamnă să îl urmeze pe Iisus. Melodia „Day by day” este lansată odată cu acest film.  
Acţiunea este plasată în anii ’70, unde corul gospel al bisericii St. Matthew reface, sub forma unui spectacol, viaţa lui Iisus. 


„Făcătorul de minuni”

 
„Făcătorul de minuni/The Miracle Maker”, în regia lui Derek W. Hayes (2000) este o animaţie 3D, care rezumă toată povestea lui Iisus.
Este un film frumos pentru copii, cu efecte speciale deosebite, intenţia regizorului fiind mai degrabă educativă decât estetică.  

Vocea lui Hristos este asigurată de Ralph Fiennes, Michael Briyan este vocea  lui Dumnezeu, iar William Hurt o intrepretează pe cea a lui Iair. 

 
„Iisus Hristos superstar”

 
Scrisă şi regizată de Norman Jewison, această versiune multietnica a poveştii lui Iisus se transformă într-un spectacol rock’n’roll datorită compozitorului Andrew Lloyd Webber şi a textierului Tim Rice.
 
„Jesus Christ Superstar/Iisus Hristos superstar” este o operă rock din 1973 realizată de Andrew Lloyd Webber şi Tim Rice.