10 Mai, zi de sărbătoare naţională. Cum va fi marcată Ziua Regelui

Data de 10 Mai marchează trei momente importante: în 10 Mai 1866, Carol I devenea domnitor al României. 11 ani mai târziu, statul român își oficializa independența, iar în 10 Mai 1881 România devenea regat. Este al doilea 10 mai pe care membrii familiei regale îl vor petrece fără Regele Mihai I. Cu toate acestea, Ziua Regelui este marcată printr-o serie de manifestări culturale care vor avea loc pe tot parcursul zilei de 10 mai, până seara târziu. Ziua Regalității se va încheia cu o petrecere în grădina Palatului Elisabeta, Palatul Regal, iar sâmbătă va avea loc și prima ediție a Cupei Reginei la Oină.

RomaniaTV.net
10 mai 2019, 04:59

10 Mai a fost declarată sărbătoare naţională în România prin Legea nr. 103/2015. Potrivit prezentei legi, cu această ocazie, Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi celelalte autorităţi publice centrale şi locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile. Propunerea legislativă privind instituirea acestei sărbători a fost iniţiată de senatorul PNL Puiu Haşotti, fiind respinsă de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, la 9 decembrie 2013. La 22 aprilie 2015 însă, proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională fiind publicată în Monitorul Oficial din 18 mai 2015, potrivit Agerpres.

10 Mai are o semnificaţie deosebită în istoria poporului român, potrivit site-ului www.familiaregala.ro. La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul. De asemenea, aşa cum se arată şi în expunerea de motive a iniţiatorului acestei legi, data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României, căci, cu toate că aceasta avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a doua zi, respectiv la 10/22 mai 1877, legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă a fost promulgată de Carol I.

Înlăturarea lui Alexandru Ioan Cuza, la 11/23 februarie 1866, a determinat o acutizare a crizei politice din ţara noastră, între grupările opoziţiei existând mari frământări în legătură cu succesiunea la domnie. Raţiunile reactualizării problemei prinţului străin aveau drept obiectiv menţinerea stabilităţii interne, a coeziunii şi unităţii naţionale, consolidarea autonomiei şi pregătirea terenului pentru dobândirea mai rapidă a independenţei, pentru modernizarea statului.

La 30 martie/17 aprilie 1866, Locotenenţa Domnească a dat publicităţii o „proclamaţie către popor”, prin care recomanda alegerea printr-un plebiscit a principelui Carol Ludovic de Hohenzollern ca Domnitor al României, sub numele de Carol I. Plebiscitul s-a desfăşurat între 2/14 şi 8/20 aprilie 1866, rezultatul confirmând, cu majoritate covârşitoare, alegerea lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca Domnitor al României. La 10/22 mai 1866, acesta depune jurământul de credinţă în faţa Adunării Constituante, a Locotenenţei Domneşti şi Guvernului, fiind proclamat Domnitor al României, sub numele de Carol I, potrivit volumului „Istoria României în date” (2003). De numele domnitorului şi, apoi, al regelui Carol I (1866-1914) se leagă evenimente deosebite din viaţa şi istoria poporului român – adoptarea Constituţiei de la 1866 şi mai ales proclamarea şi câştigarea independenţei de stat a României.

Ziua Regelui este marcată printr-o serie de manifestări culturale

Începând cu orele 11, în Piața Revoluției, în fața Palatului Regal, vor fi depuse flori şi va avea loc un spectacol militar, la statuia regelui Carol I. La ceremonie participă Maiestatea Sa Margareta, principele Radu, principesa Elena şi Alexander Philips Nixon, principesa Sofia şi principesa Maria.

Urmează un concert de muzică de fanfară și o demonstraţie de măiestrie a mânuirii armei.

De la ora 17.00 va avea loc la Palatul Elisabeta „Garden Party”, la care sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, invitaţi din toate judeţele ţării şi din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc în prezenţa MS Margareta, a principelui Radu, principesei Elena şi a lui Alexander Philips Nixon, dar și a principeselor Sofia şi Maria. Printre invitaţi se vor număra reprezentanţi ai comunităţilor rurale şi urbane, demnitari ai statului român, autorităţi locale, personalităţi ale societăţii civile, ale mediului economic, profesori şi elevi, reprezentanţi ai Armatei României, ai Bisericii şi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti. Vor participa Orchestra Reprezentativă a Armatei României, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Jandarmeria călare.

Începând cu ora 18.30, tot de Ziua Regelui, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” va avea loc Gala Societăţii de Cultură Macedo-Română. Cu această ocazie, va avea loc prezentarea „Albumului Macedo-Român 1880”. Vor fi prezenţi principesa Elena şi Alexander Philips Nixon.

Sâmbătă vor avea loc finalele la Cupa Reginei şi Cupa Regelui la Oină, începând cu ora 10.00, pe Stadionul Arcul de Triumf, în prezenţa principelui Radu.

Vinerea viitoare, pe 17 mai, de la ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra Naţională Radio va susţine un concert dedicat zilei de 10 mai, la care va lua parte şi principesa Maria.