10 reguli ca să slăbeşti rapid

Dietele sunt în general o corvoadă, iar pe durata lor trecem prin cele mai mari frustrări. Dacă însă le privim ca pe niște abilități de stăpânit pentru a ne îndeplini scopurile, controlul se întoarce la noi și suntem mai motivate să mergem înainte.

02 oct. 2018, 10:05
10 reguli ca să slăbeşti rapid

Iată ce reguli trebuie să respectăm ca să avem o viață mai ușoară în timp ce urmăm aceste diete:

1. Dieta nu se ține dintr-odată, ci treptat. Dacă ne gândim că ne putem alege o dietă pe care să o ținem o perioadă, iar apoi să revenim la stilul nostru alimentar, mai bine renunțăm. Indiferent cât de bună sau ușoară este acea dietă, probabilitatea să revenim la vechile noastre obiceiuri este de sută la sută.

Micile schimbări graduale ne vor duce mai departe decât o dietă drastică care să ne facă să urâm tot acest proces. Pe de altă parte, e adevărat  că rezultatele imediate sunt bune pentru confortul nostru psihologic. De aceea specialiștii recomandă ca în primele două săptămâni să fim mai stricți pentru a obține un start bun, care să ne dea avânt. Pentru asta trebuie să tăiem din dieta zilnică zahărul, alcoolul și carbohidrații, mai ales dacă tindem să îi consumăm în cantități mari.

2. Alege exercițiile fizice care construiesc masa musculară de tipul interval training. Acestea duc la accelerarea metabolismului și măresc capacitatea de a slăbi. Cele de tip cardio pot fi insuficiente pentru a arde caloriile. Țineți cont de faptul că efortul fizic dă senzația de foame pentru că creierul sesizează instant deficitul caloric și vrea să îl compenseze.

3. Foamea poate apărea și pe fond psihologic, datorită stresului și anxietății. Putem primi semnale de foame la orele noastre obișnuite de masă și să alergăm instinctiv să ne potolim foamea. Uneori nu e foame reală, așa că trebuie să recunoaștem adevăratele semnale. Când stomacul începe să facă zgomot și nu ne mai putem concentra, atunci chiar ne este foame.

4. Alege caloriile sățioase. Alimentele procesate bogate în grăsimi potolesc foamea pe moment, dar creează o falsă senzație de sațietate. Te trezești peste puțin timp cu o foame la fel de intensă și nu înțelegi, că doar mâncaseși bine. Alege o combinație de proteine slabe, legume și grăsimi bune.

5. Fibrele, proteinele și grăsimile vegetale sunt pilonii slăbitului eficient. Proteinele ajută la construirea masei musculare care la rândul său menține metabolismul activ. Fibrele din legume pot fi consumate în cantități mari pentru că sunt sărace în calorii. Grăsimile din nuci sau uleiul de măsline potolesc foamea și mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp.

6. Învață să numeri caloriile și să reduci porțiile. Dacă crezi că o rețetă bună este să treci peste mese sau să mănânci un singur aliment doar pentru a nu exagera cu porțiile, faci o mare greșeală. Nu vei face decât să acumulezi frustrări, pentru că nu ai din ce să-ți creezi sațietate, iar foamea va reveni și mai îndârjit. Setează-ți un număr de calorii zilnice în funcție de nevoile tale și joacă-te cu porțiile.

7. Ia masa în locurile special amenajate sau în bucătărie. Cu alte cuvinte, mănâncă la masă. Dacă mănânci în timp ce faci te uiți la televizor sau stând în picioare, o să mănânci mai mult fără să-ți dai seama. Creierul tău e prea ocupat și nu va mai putea trimite semnalele potrivite. Sațietatea e dată și de timpul petrecut la masă. Dacă înghiți mâncarea, o să uiți că ai avut acea masă și o să râvnești la ea.

8. Ține o evidență a greutății, cântărește-te. Faptul că înregistrezi progrese te ajută să te simți motivată, iar astfel știi că eforturile tale dau rezultate. Nu te baza pe faptul că mănânci mai puțin, acesta nu este o măsură a greutății tale.

9. Asigură-te că dormi suficient. Oboseala este un factor de stres pentru organism care reacționează producând niveluri mari de cortizol. Vei simți nevoia să consumi carbohidrați, iar aceștia nu te vor ajuta să slăbești, chiar dimpotrivă. De asemenea, lipsa somnului mărește producția unor hormoni și scade producția altora, în special a celor care dau senzația de foame și sațietate.

10. Menținerea unei greutăți constante după ce ai slăbit. Vei slăbi cu siguranță, dar organismul va riposta. Procesul de slăbire duce la scăderea hormonului leptină, cel care controlează pofta de mâncare. Atunci creierul va da semnale de foame. Va trebui să găsești strategii de a o potoli fără să te îngrași la loc. De exemplu, poți să te păcălești consumând carbohidrați după porțiile de legume și proteine.