100 de artişti clujeni au protestat în faţa sediilor PDL şi USL

Peste o sută de tineri artişti au protestat, miercuri după-amiază, în faţa sediilor PDL şi USL din Cluj-Napoca, unde au acuzat politicienii că "au ucis cultura vie" şi au blocat intrarea în sediul partidelor cu un zid de cărţi.

RomaniaTV.net
05 sept. 2012, 14:22
100 de artişti clujeni au protestat în faţa sediilor PDL şi USL

Tinerii din organizaţia „Tinerii Mânioşi” au protestat, miercuri, în faţa sediilor PDL şi USL, construind un zid de cărţi în faţa intrării în sediul partidelor.

Corina Bucea, manager la Fabrica de Pensule, participant la protest, a declarat că acţiunea a fost organizată pentru a atrage atenţia asupra tăierii fondurilor către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), instituţie care sprijină proiecte culturale în urma unor concursuri pe proiecte, dar şi asupra închiderii TVR Cultural şi a schimbării misiunii ICR.

„Deciziile din ultimul timp la nivel politic nu sprijină, ci zidesc, pun piedici culturii libere, independente care are un cuvânt de spus cu privire la ceea ce se poate face în societate azi. Reacţia noastră este una simbolică, de a veni în faţa partidelor politice şi de a aduce o carte din care să facem un zid în spatele căruia ne simţim şi noi închişi”, a spus Corina Bucea.

La rândul său, Mihnea Blidaru, muzician, a declarat că protestul a avut ca scop trimiterea unui avertisment către Ministerul Culturii şi către Guvern. „Nu se poate ca în 2012 să suplimentăm fondurile către serviciile secrete şi să tăiem de la cultură. Cultura vie înseamnă cultura actuală, modernă, care duce România în Europa. Cultura a rămas singurul paşaport către Europa şi lume, nu este normal ca fondurile AFCN să fie tăiate, TVR Cultural să fie desfiinţat, fondurile ICR să fie tăiate”, a spus Blidaru.

Mesajul pe care „Tinerii Mânioşi” îl au pentru politicieni este următorul: „Ne-aţi obligat să ne considerăm, începând de astăzi, duşmanii voştri. Arta este importantă, arta trezeşte. Cultura formează indivizi, întăreşte cunoaşterea şi respectul de sine, cheamă libertatea. …Mesajul nostru pentru voi, domnilor politicieni, e, în fond, un singur cuvânt: Păzea!”.

Protestul a durat aproximativ 10 minute, timp în care tinerii au afişat mai multe mesaje pentru politicieni, parafrazând titlurile unor cărţi celebre: „Ultima noapte de lectură, prima zi de incultură”, „Romanul adolescentului incult”, „Sentimentul incult al fiinţei”, „Cel mai incult dintre pământeni”, „Un veac de incultură”.

De asemenea, tinerii au avut pancarte pe care scria „Fără cultură, cu avânt spre dictatură” sau „Aţi ucis cultura vie”.