100 de zile de la începutul războiului din Ucraina. Bătălia pentru Donbas este în plină desfăşurare, civilii continuă să fie omorâţi în Doneţk

La 100 de zile de la invadarea Ucrainei, Rusia reușește să controleze în prezent o cincime din teritoriul țării, a estimat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a cerut Occidentului mai multe arme.

03 iun. 2022, 09:06
100 de zile de la începutul războiului din Ucraina. Bătălia pentru Donbas este în plină desfăşurare, civilii continuă să fie omorâţi în Doneţk

Practic, întreaga regiune Donbas este sub controlul Rusiei, bătălia decisivă dându-se de câteva zile în jurul oraşului Severodoneţk, ultimul bastion de rezsitenţă ucrainean. Comandamentul Militar Ucrainean semnalează că, în același timp, militarii ruși întreprind atacuri și asupra unor alte regiuni din est şi nord-est. Între timp, Kremlinul spune că Washingtonul toarnă gaz pe foc, trimițând noi arme Ucrainei.

Livrarea de armament modern în Ucraina nu va schimba parametrii operațiunii militare ruse, care își va atinge scopurile, dar va produce mai multe suferințe Ucrainei, care este un simplu instrument în mâinile ţărilor care o înarmează, a declarat joi purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, care însă a refuzat să comenteze scenariile în care aceste arme ar putea fi folosite pentru a ataca teritoriul Rusiei.

Citeşte şi Dezastru în Ucraina. Volodimir Zelenski a luat o măsură disperată

Între timp, pe front, ucrainenii anunţă că pe 2 iunie, rușii au ucis încă trei civili în Donețk, iar 9 persoane au fost rănite. De asemenea, din cauza bombardamentelor, alimentarea cu electricitate la Sloviansk, tot în regiunea Donbas, a fost întreruptă. Obuzele au aterizat la marginea orașului și au întrerupt linia electrică. Cel puțin o casă a fost și ea avariată, iar alimentarea cu apă de la Întreprinderea Municipală de Apă Donbass a fost întreruptă pentru că stația de filtrare a fost scoasă de sub tensiune.

De asemenea, în noaptea de joi spre vineri trupele ruse au tras cu artilerie în comunitatea Zelenodolsk, din regiunea Dnipropetrovsk.

Citeşte şi Război în Ucraina. Rusia confiscă proprietăţile în regiunile ocupate. Paşi mari pentru coridorul spre Crimeea

Între timp, în oraşul Herson, care se află sub ocupația rusă, iar comunicațiile mobile ucrainene și internetul nu mai funcţionează. Ocupat de ruși , Herson a rămas fără comunicare din 30 mai, locuitorii orașului nu pot contacta rudele și nici măcar să cheme o ambulanță. Ocupanții încearcă să portretizeze că Ucraina i-ar fi abandonat pe localnici.