12 copii de la o casă de tip familial, duşi de urgenţă la spital cu Hepatita A

Un număr de 12 copii de la o casă de tip familial din Alba au fost diagnosticaţi cu hepatită acută virală de tip A, forme medii, fiind internaţi la Spitalul Municipal Aiud, autorităţile sanitare desfăşurând o anchetă epidemiologică în acest caz.

01 apr. 2014, 12:58
12 copii de la o casă de tip familial, duşi de urgenţă la spital cu Hepatita A

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Cristina Galoş, a anunţat, marţi, că, după ce în ultimele două săptămâni au fost confirmate patru cazuri de hepatită virală tip A, probele serologice s-au dovedit a fi pozitive pentru alţi opt copii.

Potrivit sursei citate, aproximativ 80 de contacţi susceptibili de la aşezământul social au fost vaccinaţi, fiind supravegheaţi prin examen clinic şi examene de urină periodice

De asemenea, s-a făcut dezinfecţie curentă şi continuă în unităţile de învăţământ, spaţiile de cazare, blocul alimentar şi grupurile sanitare, cu substanţe dezinfectante clorigene, DSP recomandând şi asanarea perimetrului din jurul foselor septice.

Potrivit Agrepres, reprezentanţii Complexului de Servicii Sociale „Sfânta Veronica” Dumbrava susţin că episodul de hepatită a apărut după ce în cadrul aşezământului a fost preluată în regim de urgenţă din familie o fetiţă în vârstă de 10 ani din Ocna Mureş. Minora a fost introdusă în centru pe baza unei adeverinţe medicale eliberate de medicul de familie din care reieşea că este clinic sănătoasă, spun aceştia.

Citeşte şi: Hepatita A, boala mâinilor murdare. Ce trebuie să ştii despre virusul hepatic A

După apariţia primelor manifestări şi simptome ale bolii au fost luate toate măsurile care se impun – anunţarea medicului de familie care are în evidenţă beneficiarii centrului şi sesizarea autorităţilor sanitare competente, au arătat aceştia.

La solicitarea coordonatorului complexului, la Dumbrava s-a deplasat un laborator mobil de analize aparţinând unui centru medical acreditat din Cluj, cadrele medicale specializate prelevând probe de urină şi sânge de la copiii şi adolescenţii ocrotiţi în cadrul aşezământului, precum şi de la cei 30 de angajaţi care deservesc centrul.

În vara anului trecut, cinci copii din Sebeş, dintre care doi de grădiniţă, au fost diagnosticaţi cu hepatită virală de tip A, cazurile fiind înregistrate în aceeaşi zonă a municipiului în care în toamna lui 2012 a fost un adevărat focar, cu 60 de îmbolnăviri.

Citeşte şi: Focar de HEPATITĂ într-o tabără de copii. 14 elevi au ajuns la spital de urgenţă VIDEO