122 de state au semnat un tratat care vizează eliminarea completă a armelor nucleare

122 de state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite au semnat, vineri, la sediul ONU din New York, un tratat care vizează eliminarea completă a armelor nucleare, precizează site-ul cotidianului The Guardian, preluat de Mediafax.

RomaniaTV.net
07 iul. 2017, 20:39
122 de state au semnat un tratat care vizează eliminarea completă a armelor nucleare

La mai bine de 70 de ani de când omenirea a fost martora puterii devastatoare a armelor nucleare, un tratat global a fost semnat cu scopul de a fi eliminate toate capabilităţile nucleare. Tratatul a fost semnat de 122 de state, care s-au confruntat cu opoziţia puternică a ţărilor ce deţin armament nuclear şi a aliaţilor lor.

Astfel, toate statele care au capabilităţi nucleare au luat decizia de a boicota negocierile desfăşurate pe marginea semnării tratatului. Statele Unite au fost cele mai critice la adresa tratatului, făcând trimitere la dezvoltarea programului balistic şi nuclear al Coreei de Nord despre care au afirmat că reprezintă un motiv rezonabil pentru a nu renunţa la armamentul nuclear. Reprezentanţii Marii Britanii nu au participat la discuţii, cu toate că Guvernul de la Londra susţine dezarmarea multilaterală.

Potrivit acestui tratat, statele semnatare şi-au exprimat acordul pentru a nu dezvolta sau testa arme nucleare. Totodată, semnatarii şi-au luat angajamentul de a nu fi în posesia armelor nucleare şi de a nu permite staţionarea capacităţilor nucleare pe teritoriul lor.

În loc să renunţe la arsenalul nuclear, principalele puteri care deţin astfel de capabilităţi îşi doresc să reînoiască şi să întărească unele prevederi ale Tratatului de Neproliferare Nucleară din 1968. Acest tratat urmărea să împiedice răspândirea armelor nucleare în afara celor cinci puteri care deţineau astfel de capabilităţi: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China.

Noul tratat reflectă frustrarea statelor care nu deţin arme nucleare asupra nereuşitelor Tratatului de Neproliferare Nucleară din 1968.