MIHAI EMINESCU, 125 de ani de la moarte. Românii i-au adus un omagiu marelui poet

MIHAI EMINESCU a fost comemorat, duminică, de zeci de români care au venit în Cimitirul Bellu din Capitală în această dimineaţă, să aprindă o lumânare la mormântul său. Pe 15 iunie se împlinesc 125 de ani de la moartea marelui poet.

RomaniaTV.net
15 iun. 2014, 08:17

Duminică se împlinesc 125 de ani de la moartea marelui poet român Mihai Eminescu. El este comemorat în Cimitirul Bellu din Capitală şi deja românii au început să aprindă lumânări la mormântul lui.

Marele poet va fi comemorat şi la Catedrala Patriarhală, tot duminică, potrivit România TV. Evenimentele legate de comemorarea poetului au început să aibă loc încă de la ora 8:00 dimineaţa,  la Cimitirul Bellu, când un grup de scriitori şi academicieni a venit să asiste la slujba specială pentru iertarea păcatelor, oficiată de un sobor de preoţi.

Cei veniţi la comemorare au adus flori şi coroane de flori şi au ţinut scurte cuvântări despre viaţa şi opera marelui poet. A urmat slujba de pomenire la mormântul poetului. Aleea Scriitorilor devenise neîncăpătoare pentru toţi cei care au venit să îi aducă omagiu.  Scriitorii şi academicienii au recitat, de asemenea, câteva din poeziile lui Mihai Eminescu.

Citeşte şi Mihai Eminescu, portret oficial: Cine l-a imortalizat pe poet în cea mai cunoscută fotografie a sa FOTO

Cu ocazia acestui eveniment, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni în parteneriat cu fundaţiile Alistar şi Dignitas organizează mai multe manifestări omagiale.

Acestea cuprind o slujbă de pomenire la mormântul poetului din Cimitirul Bellu, depuneri de coroane de flori la monumentul din faţa Ateneului Român, cu participarea Fanfarei Armatei, urmate de un moment omagial la Ateneu, informează Agerpres. Totodată, va fi prezentat albumul ‘Eminescu -125 de ani de nemurire’ de Victor Crăciun şi Cristiana Crăciun şi se va decerna Medalia Jubiliară.

Citeşte şi Mihai Eminescu, despre politică: Mita e-n stare să pătrundă orişiunde în ţara aceasta

În acelaşi cadru comemorativ, tot duminică, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, istoricul literar Nicolae Georgescu va susţine conferinţa ‘Noutăţi din ediţia princeps Eminescu’.

De asemenea, o sesiune solemnă dedicată comemorării lui Mihai Eminescu se va desfăşura luni, în Aula Academiei Române.