14.000 de profesori au părăsit sistemul de învăţământ anul trecut

Publicat: Joi, 26 Aprilie 2012 19:50 // Actualizat: Joi, 26 Aprilie 2012 21:57 // Sursa: Romania TV

Situaţie alarmantă în învăţământ: peste 20.000 de angajaţi au plecat din sistem în ultimul an, iar două treimi sunt profesori! Datele se regăsesc în Raportul ministerului de resort privind stare educaţiei în anul şcolar 2010-2011, obţinut în exclusivitate de România TV. Acelaşi raport arată că a crescut şi numărul copiilor care părăsesc timpuriu şcoala.

Foto: technoreporter.com

Învăţământul a devenit din ce în ce mai neatractiv. În ultimul an, peste 20.000 de angajaţi din educaţie au părăsit sistemul. Dacă facem un calcul ne dăm seama că în fiecare zi a anului trecut aproape 40 de dascăli au decis să nu mai intre la clase.

"În fapt s-a făcut o reducere masivă de personal şi în 2011, cu o supraaglomerare a elevilor în clasă şi închiderea unităţilor şcolare. Avem profesori din ce în ce mai slab plătiţi iar programele şcolare şi lipsa finanţării face ca în sistemul de învăţământ să nu se poată realiza o reformă reală. An de an pierdem din calitate şi asta o să se vadă în curând", a declarat Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

În acelaşi timp, clasele au devenit tot mai aglomerate. În medie, au cel puţin 18 elevi.

Rata de şcolarizare a scăzut şi ea simţitor. Doar 77% dintre tinerii cu vârstă şcolară sunt înmatriculaţi în prezent în instituţiile de învăţământ.

Mai mult, rata somajului la tineri a crescut cu două procente în ultimul an. În raport cu ţintele europene pentru anul 2020 în domeniul educaţiei, Romania nu a avut progrese semnificative anul trecut.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
demisii invatamant profesori invatamant scolarizare elevi situatie invatamant
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 apr 04:24
Răspunde | Votează email 0 email
Maria Astilean
e normal sa paraseasca sistemul, guvernantii ne-au umilit DUPA , 90 mai ceva decat CEAUSESCU...
1
EUR
4.8426
RON
01 Jun
noapte 10 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H