1,4 miliarde de lei a încasat statul român din rovinietă. Banii nu ajung nici măcar pentru cel mai mic lot din Autostrada Sibiu – Pitești

Veniturile încasate de statul român din taxa de rovinietă au fost anul trecut de 1,4 miliarde de lei. Suma nu acoperă nici măcar cheltuielile cu personalul CNAIR și cu întreținerea infrastructurii rutiere. Mai mult, chiar dacă ar fi direcționate strict către investiții, aceste venituri ar fi suficiente nici pentru cel mai mic lot din Autostrada Sibiu - Pitești (A1).

06 mart. 2023, 10:02
1,4 miliarde de lei a încasat statul român din rovinietă. Banii nu ajung nici măcar pentru cel mai mic lot din Autostrada Sibiu – Pitești

„Veniturile încasate din plata tarifului de utilizare a rețelei de autostrăzi și drumuri naționare din România ( taxa de rovinietă ), pe anul 2022, au fost în cuantum de 1,417 miliarde de lei, fără TVA”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Șeful Transporturilor a mai menționat că veniturile încasate din plata tarifului de trecere a podului peste Dunăre la Cernavodă, pe anul 2022, au fost în cuantum de 137,73 milioane de lei, fără TVA.

Citește și: Veste proastă pentru șoferi! Ministerul Transporturilor anunță că rovinieta se va scumpi cu 40% din 2026

Veniturile din cele două taxe sunt însă insuficiente pentru necesarul de cheltuieli din domeniul infrastructurii rutiere, potrivit unei analize Economica.net. Doar cheltuielile cu cei circa 7.000 de angajați ai Companiei Naționale de Administare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au depășit anul trecut peste 700 de milioane de lei.

De asemenea, CNAIR estimat pentru anul trecut un buget de 996 milioane de lei necesar pentru activitatea de întreținere a infrastructurii rutiere.

Citește și: Şoferii vor fi anunţaţi când le expiră rovinieta. Legea intră în vigoare la sfârşitul lunii aprilie

Dacă veniturile din rovinietă ar fi direcționate către investiții, acestea nu ar acoperi nici măcar valoarea contractului pentru cel mai mic lot din Autostrada Sibiu – Pitești (A1). În lungime de 9,86 km, secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș din cel mai important proiect rutier al țării urmează să intre în construcție în această primăvară. Contractul pentru proiectarea și execuția acestui lot a fost semnat cu constructorul austriac Porr pentru suma de 1,678 miliarde de lei.