15.000 de euro pentru fiecare român care vrea să-şi eficientizeze energetic locuinţa

Publicat: Marţi, 15 Septembrie 2020 12:32 // Actualizat: Marţi, 15 Septembrie 2020 12:32 // Sursa: romaniatv.net

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, a lansat Programul de finanţare Casa Eficientă Energetic, care are un buget de 430 de milioane de lei. Aproximativ 9.000 de proprietari de case vor putea beneficia de suma de 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei) pentru a-şi putea eficientiza energetic locuinţele, anunţă News.ro.

Foto: economica.net

"Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, lansează astăzi Programul de finanţare Casa Eficientă Energetic. Aplicaţia online pentru înscriere va fi disponibilă începând cu ora 13:00, pe site-ul www.afm.ro. Prin Programul Casa Eficientă Energetic, care are un buget de 430 de milioane de lei, aproximativ 9.000 de proprietari de case din România îşi vor putea eficientiza energetic locuinţele", a informat ministerul.

Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră, ceea ce va duce la creşterea eficienţei energetice şi/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuinţele unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcţie cu cel mult trei etaje.

Citeste si Veste bună pentru românii cu credite, nu s-a mai întâmplat asta din 2018

Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro.

"Casa Eficientă energetic va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, spune ministrul Costel Alexe.

Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficientă Energetic vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească, după implementarea acestuia, cu cel puţin o clasă energetică.

Persoanele interesate de acest program pot depune online cererea pentru prima energetică, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 15 de zile pentru a depune dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Costel Alexe Programul Casa Eficientă Energetic
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
20 Sep
noapte 10 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H