15 autoturisme româneşti, blocate în Bulgaria. Care este reacţia MAE

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, spune că au fost făcute demersurile necesare pentru deblocarea românilor din localitatea Dobrici, din Bulgaria.

08 ian. 2017, 14:21
15 autoturisme româneşti, blocate în Bulgaria. Care este reacţia MAE

În jur de 15 — 16 autoturisme înmatriculate în România care erau blocate în zona Dobrici din nord-estul Bulgariei din cauza vremii nefavorabile au pornit spre țară într-o coloană condusă de o mașină a Poliției bulgare, în această după amiază.

Operațiunea de intervenție a Poliției bulgare include și un utilaj de deszăpezire ce merge în fața coloanei oficiale pentru a deschide drumul, întrucât șoseaua nu fusese deloc curățată. Coloana se deplasează pe traseul Dobrici-Balcik-Durankulak-Vama Veche. Sursa citată a aflat de la Dispeceratul Poliției bulgare că la Balcik vor fi preluate și alte autoturisme cu cetățeni români blocați în localitate.

Condițiile de deplasare sunt dificile, întrucât a început din nou vântul și este posibil să înceapă din nou să ningă. Zona de nord-est a Bulgariei a fost cel mai grav afectată de căderile de zăpadă și valul de frig din ultimele zile. Mulți turiști români s-au deplasat în această perioadă în Bulgaria pentru a-și petrece sărbătorile de iarnă, cei mai mulți în Bansko.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, spune că au fost făcute demersurile necesare pentru deblocarea românilor din localitatea Dobrici, din Bulgaria.

„Am discutat cu domnul prim-ministru și dânsul a fost de acord să facem un demers pe lângă autoritățile bulgare pentru a trimite utilajele necesare ca să îi deblocheze pe români și să îi ducă spre punctul de frontieră de la Vama Veche. S-a făcut această intervenție. Există promisiunea trimiterii unui utlilaj. Recomandarea autorităților bulgare este ca pentru cei care au copii și sunt probleme deosebite să se cazeze în orașul Dobrici. Dacă nu, să aștepte sosirea acestui utilaj care să îi ducă aproximativ 50 — 80 de km, până la Vama Veche, pentru a putea să treacă în România”, a anunțat Meleșcanu, conform Agerpres.

El a afirmat că în prezent românii se află în siguranță în apropierea localității, lângă o benzinărie.

„La ora actuală nu sunt niciun fel de probleme, oamenii sunt în siguranță în apropierea unei localități, la o stație de benzină. S-au făcut toate demersurile necesare pentru a putea să deblocăm această situație. Avem un centru de suport și de contact pentru cetățenii români din străinătate și întotdeauna când au probleme să sune la ambasada română din țara în care se găsesc. Comunicarea lor va fi transmisă automat spre centrul nostru de suport pentru cetățeni și se vor lua toate măsurile necesare”, a mai spus ministrul.