15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil

Toti parintii isi doresc sa aiba un copil responsabil, nu-i asa? De asemenea, toti ne dorim sa traim intr-o lume in care ceilalti sunt crescuti sa fie responsabili, o lume in care adultii nu fug de responsabilitatile lor ca cetateni etc. Si asta imi aminteste de ce mi-a spus intr-o zi fiul meu, atunci cand ne aflam in parc: "Adultii nu stiu ca trebuie sa stranga gunoiul dupa ei?"

08 aug. 2018, 03:20
15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil

Si uite aici apare intrebarea: Cum sa-ti cresti copilul, astfel incat sa fie un viitor adult responsabil, care isi asuma responsabilitatea pentru deciziile si alegerile sale si care tine cont de impactul acestora asupra celorlalti?

Incepe prin a vedea responsabilitatea ca pe ceva pozitiv, pentru ca un copil asociaza la inceput orice „responsabilitate” ca pe ceva ce inseamna putere, ca pe o abilitate de „adult”. Un copil are nevoie sa aiba si cateva responsabilitati. Pentru propria lui imagine de sine, pentru respectul sau personal. Pentru a-si demonstra ca sunt importanti, ca fac lcururi care conteaza.

Job-ul parintelui este practic de a-i arata copilului ca el chiar are puterea sa contribuie pozitiv. Si ca este bines a-si doreasca sa pastreze acest aspect pozitiv si pe viitor.

Un copil va fi responsabil, atata timp cat ii aratam cum si mai ales, cat il lasam sa fie responsabil, avem incredere ca poate, continuam sa-l incurajam, sa-l ajutam. Iata 15 sfaturi pentru a avea un copil responsabil:

  1. Spune-i si arata-i ca intotdeauna trebuie sa curete dupa sine.
  2. Ofera-i oportunitatea de a contribui la binele comun.
  3. Nu uita ca niciun copil nu prea isi doreste sa faca activitati casnice.
  4. Lasa copilul intotdeauna, atunci cand iti spune ca vrea el sa te ajute sau cand insista „vreau sa fac eu singur, mami!”.
  5. Evita sa dai ordine, incurajeaza-l mereu sa gandeasca la actiunile sale.
  6. Asigura-i o anumita rutina, organizare.
  7. Arata-i cum sa fie responsabil atunci cand interactioneaza cu ceilalti.
  8. Incurajeaza-l sa ajute sau sa contribuie cu ceva atunci cand deterioreaza bunul altei persoane.
  9. Nu te grabi sa-ti ajuti copilul, atunci cand e pus intr-o situatie dificila.
  10. Fii tu responsabil. Ofera-i exemplul tau.
Citeste continuarea pe superbebe.ro