151 de proiecte pentru Capitală. Se vor selecţiona primele 20, în vederea finanţării

Un număr de 151 de proiecte au fost depuse în cadrul campaniei "Propune pentru București", iar după evaluare și selecție 20 dintre acestea vor fi incluse în proiectul de buget pentru anul 2018, urmând să beneficieze de un total de patru milioane de euro.
Filip Stan
07 oct. 2017, 08:38
151 de proiecte pentru Capitală. Se vor selecţiona primele 20, în vederea finanţării

Propunerile au vizat următoarele domenii: sănătate (10 proiecte); infrastructură culturală (9); amenajare/reabilitare spații publice (30); spații verzi, locuri de joacă pentru copii (19); smart city/oraș digital (13); infrastructură — zone pietonale, scuaruri, trotuare, aliniamente stradale (18); mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației (38); infrastructura socială (14).

Printre proiectele propuse în domeniul sănătății se numără: crearea unor adăposturi pentru persoanele defavorizate cu boli psihice și înființarea unei linii de urgență pentru semnalarea unor astfel cazuri; instalarea unei băi în fiecare cameră de spitalizare de la Secția I Pediatrie — Fundeni; aplicarea pe străzi a unei substanțe care previne pe termen lung ridicarea prafului; realizarea unei campanii educative și de profilaxie pentru igiena elementară la copii cu vârsta cuprinsă între 8-10 ani din 10 școli, informerază Agerpres.

În ce privește infrastructura culturală, bucureștenii au propus: transformarea actualului Parc Carol I într-un pol muzeistic; transformarea fațadei și a intrării Teatrului Nottara într-un spațiu atractiv și modern; realizarea unui monument public în amintirea eroului martir Mihai Lucrețiu Gîtlan și a celor 13 eroi căzuți în 21 decembrie 1989 în fața Salii Dalles; realizarea și montarea pe Calea Victoriei a unor panouri cu informații istorice și culturale despre clădirile monument aflate în zonă.

Amenajare/Reabilitare spații publice: realizarea unei piețe de pește; reabilitarea stațiilor RATB din Sector 2 și afișarea orarului mijloacelor de transport; transformarea Bulevardului Unirii într-un mare bulevard comercial; amplasarea unor sisteme de colectare selectivă, inteligentă, a deșeurilor pe spații publice.

Citeşte şi România împrumută un miliard de euro de la BEI pentru pentru proiecte de infrastructură de transport

Spații verzi, locuri de joacă pentru copii: ecologizarea zonei str. Mizil și reabilitarea spațiilor publice; amenajarea unui loc de joacă pentru copiii din zona Progresul; spații de joacă pentru copii, spații de relexare pentru adulți și terenuri de sport în Parc Prelungirea Ghencea ( zona fostelor sere); reabilitarea parcului situat între Gara de Nord și Ministerul Transporturilor, potrivit Agerpres.

Smart city: crearea unei aplicații ce poate fi instalată pe telefoane smart, prin care cetățenii vor putea trimite sesizări către Primărie; realizarea unei platforme online prin care adminstrațiile locale să încarce direct bugetele, într-un format predefinit, standardizat, user friendly; realizarea unei platforme on line care să cuprindă hărțile pe domenii de competență și de interes public cu proiectele, programele și acțiunile întreprinse de municipalitate, finalizate, în derulare și preconizate în perioada următoare; instalarea de trackere GPS pe fiecare vehicul RATB astfel încat printr-o aplicație mobilă, pasagerii să poată vedea în timp real unde se află vehiculele, potrivit Agerpres.

Infrastructură: amenajarea unei piste de biciclete de la intrarea în București a DN1 până în centrul Capitalei; modernizarea trotuarelor pentru a fi accesibile persoanelor cu dizabilități și cărucioarelor pentru copii; amenajarea lacului Tei și a zonelor adiacente pentru înot, ciclism și alergare; implementarea principiului de „liber dreapta” în toate intersecțiile semaforizate din București.

Mobilitate, accesibilitate: implementarea unui plan de măsuri care să ducă la eliberarea trotuarelor de mașini, să încurajeze utilizarea transportului alternativ și investițiile în parcări; restricționarea circulației mașinilor, o zi pe săptămână (de preferat sâmbata sau duminica), în centrul Bucureștiului, cu excepția mijloacelor de transport în comun; parcări pentru biciclete în curțile liceelor; aplicație pentru telefonul mobil de semnalare a locurilor de parcare libere din zona centrală (proiect pilot), potrivit Agerpres.

Infrastructura socială: amplasarea de panouri solare pe acoperișurile clădirilor deținute de primărie; introducerea unei aplicații IT care să permită accesarea rapidă a serviciilor de specialitate de către persoanele aflate în stare de vulnerabilitate domiciliate în București; crearea unei tabere pentru copii pe raza Municipiului București cu caracter permanent, în apropierea zonei Băneasa ori în alt loc decis de CGMB; creșterea tuturor alocațiilor și scăderea orelor de muncă de la 8 h / zi la 6 h /zi în cazul familiilor monoparentale.

Comisia de evaluare constituită din specialiști ai Municipalității va analiza proiectele în perioada 9 octombrie — 3 noiembrie, iar în perioada 6 — 17 noiembrie acestea vor fi supuse votului cetățenilor.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Care sunt, de fapt, cele 7 chakre. Tabelul cu boli asociate cu chakrele închise și cum se pot debloca și vindeca cele 7 chakre ale corpului uman
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cum se împarte moștenirea între frați: reguli și excepții
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african