18 tone de pește distruse la o păstrăvărie din Sibiu, după apariția unui focar de septicemie hemoragică virală

Prefectura Sibiu a transmis într-un comunicat de presă că există un focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din județ. Toți peștii urmează să fie sacrificați.

03 feb. 2023, 12:28
18 tone de pește distruse la o păstrăvărie din Sibiu, după apariția unui focar de septicemie hemoragică virală
Focar de boală la o păstrăvărie din Sibiu

Păstrăvăria Laița, din localitatea Cârțișoara, aparținând de Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Sibiu a fost lovită de un focar de septicemie hemoragică virală.

Directorul Direcției Silvice Sibiu, Ilie Troancă, a declarat că în jur de 17-18 tone de păstrăv urmează să fie sacrificat.

„Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori.

Citește și: Petre Daea, despre focarul de gripă aviară la ferma de curcani din Brașov: Sunt foarte multe semne de întrebare. Aștept concluziile anchetei

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat”, se arată în comunicat.

În jurul focarului a fost instituită o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. Pe o rază de 10 km se instituie o zonă de supraveghere în care este inclusă și cea de protecție, pe raza localităților Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata și Porumbacu de Sus.

„Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și  testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amontele și avalul bazinelor afectate de boala)”, potrivit aceluiași comunicat.

Citește și: DN1 s-a surpat la Breaza. Traficul rutier a fost restricționat înainte de weekend

După închiderea focarului de boală, bazinele vor fi repopulate cu salmonide provenite din zone libere de SHV, dar înainte de asta se va recolta, în cadrul programului propriu de autocontrol, o probă (30 de păstrăvi) care va fi expediată la IDSA-LNR pentru testări.

Acesta este primul caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi de anul acesta.