Petre Daea, despre focarul de gripă aviară la ferma de curcani din Brașov: Sunt foarte multe semne de întrebare. Aștept concluziile anchetei

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că așteaptă primele concluzii ale anchetei epidemiologice demarate de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) după focarele de gripă aviară descoperite la fermele din Brașov. De asemenea, ministrul a anunțat că circa 100 de tone de carne de la ferma celui mai mare producător de carne de curcan din România vor fi incinerate după depistarea focarelor.

01 feb. 2023, 10:16
Petre Daea, despre focarul de gripă aviară la ferma de curcani din Brașov: Sunt foarte multe semne de întrebare. Aștept concluziile anchetei

Trei focare de gripă aviară cu subtipul H5N1 au fost confirmate în judeţul Braşov la mai multe ferme de curcani. Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje şi pentru colectarea cadavrelor. În total, 224.000 de păsări vor fi sacrificate la fermele din Codlea.

„Aştept şi eu primele concluzii ale anchetei demarate la Braşov. Şi pentru mine şi pentru toţi ceilalţi sunt foarte multe semne de întrebare legat de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus. Motiv pentru care aşteptăm ancheta epidemiologică. O fac acum specialiştii la faţa locului. Eu acum nu mă pot pronunţa. Aştept şi eu încheierea acestei anchete ca să tragem concluziile necesare şi să mergem pe principiul cauzalităţii ca să ne putem orienta în acţiunile viitoare, în aşa fel încât să nu mai avem asemenea cazuri”, a declarat ministrul Petre Daea, la Digi 24.

Citește și: Cât rezistă alimentele în congelator. Singurul aliment care se poate ține maximum 12 luni

Întrebat dacă este afectat lanţul de aprovizionare, în condiţiile în care este vorba despre o fermă foarte mare din România care furnizează în magazine carnea de curcan, ministrul a răspuns: „Da, sigur este afectat şi ştiu că există şi o cantitate de 100 de tone pe stoc care se incinerează din cauza faptului că medicii au ajuns la această concluzie şi este firesc să intervină aşa radical încât să stopăm, cum spuneam, focarul respectiv şi să izolăm zona astfel încât peste 35 de zile să poată fi reluată activitatea la aceasta platformă foarte importantă care are cinci ferme şi trei din acestea erau populate, iar toate trei au fost prinse de acest virus nenorocit”. În ceea ce privește o eventuală culpă a acestei ferme, Daea a afirmat că nu este exclus niciun scenariu. „Specialiştii de la faţa locului au îndemânarea tehnică şi organizatorică necesară pentru a merge pe toate căile posibile care să ne aducă concluzia verosimilă care să fie folosită de aici încolo şi să fie luate şi măsuri în condiţiile în care există vreo vină undeva”.