186 de maşini, ŞPAGA luată de unul dintre directorii Loteriei Române

Detalii șocante despre șpăgile din Loteria Română. Patru autoturisme de lux noi, 182 de maşini second-hand şi 1,5 milioane de lei ar fi mita pe care administratorul unei societăţi care importă autoturisme ar fi dat-o unor directori din Loteria Naţională.

RomaniaTV.net
12 oct. 2016, 06:43
186 de maşini, ŞPAGA luată de unul dintre directorii Loteriei Române

Una dintre maşini a ajuns la fostul director al instituţiei, Gheorghe Benea, care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. În schimbul maşinii, acesta şi-a încălcat îndatoririle de serviciu şi a atribuit un contract de achiziţie publică fără licitaţie pentru cumpărarea a 182 de autovehicule.

Maşina primită mită a ajuns la fiica directorului Loteriei Române. Potrivit DNA, aceasta conduce autoturismul şi în prezent, se arată în documentele judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti. 

Curtea a mai confirmat şi mandatul de arestare emis încă din 17 septembrie pe numele lui Ovidiu Rîpanu, fost şef Serviciu Achiziţii în cadrul CNLR, acuzat de luare de mită în formă continuată,  abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi  spălare de bani în formă continuată. Procurorii DNA spun însă că Rîpanu a luat o mită mult mai mare decât şeful său: suma de 1.500.000 de lei, 4 autovehicule noi –Cadillac CTSA3,  Hummer H3 SUV Adventure, Opel Astra Enjoy , BMW seria 3 Coupe – şi  182 de autovehicule second hand, care au aparţinut Loteriei Naţionale.

Ancheta a început în primăvara acestui an, atunci când Nicolae Sorescu, administratorul societăţii Rădăcini Motors, dealer de autoturisme, a povestit la DNA cum Rîpanu i-ar fi cerut şpaga. Procurorii anchetau deja achiziţiile publice făcute de Loteria Naţională după ce au fost sesizaţi de Curtea de Conturi. La sfârşitul anului 2015, Benea şi Rîpanu fuseseră trimişi în judecată într-un alt caz de de achiziţii frauduloase făcute de Loteria Naţională, privind achiziţia de cartele telefonice Pelegrin. Atunci au apărut primele indicii privind posibile nereguli şi la achiziţia în sistem buy-back a 182 de autoturisme.