19 state, gata să se alăture BRICS-ului. 6 se află pe lista scurtă: „Primim cereri de aderare în fiecare zi”

După aprinderea conflictului din Ucraina, alianța economică a lui Vladimir Putin și Xi Jinping a trecut într-o etapă de dezvoltare accelerată. Încă 19 state ce resping hegemonia SUA se orientează către alianța ale cărei baze au fost puse de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. 

03 mai 2023, 09:00
19 state, gata să se alăture BRICS-ului. 6 se află pe lista scurtă: „Primim cereri de aderare în fiecare zi”

Pericol pentru SUA: 19 națiuni și-au exprimat interesul de a se alătura blocului de piețe emergente, a anunțat Anil Sooklal, ambasadorul Africii de Sud, în cadrul grupului. Potrivit presei internaționale (1, 2), printre statele candidate la aderarea în BRICS se numără: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Egiptul, Bahrain și Iranul.

Noi informații pe marginea acestui subiect vor fi transmise în iunie, în cadrul Summitului BRICS din Africa de Sud, Cape Town. Miniștrii de Externe din toate cele cinci state membre și-au confirmat participarea.

„Ceea ce se va discuta este extinderea BRICS și modalitățile în care se va întâmpla acest lucru… 13 țări au cerut în mod oficial să se alăture, iar alte șase au cerut în mod informal. Primim cereri de aderare în fiecare zi”, a declarat oficialul sud-african pentru Bloomberg, la începutul acestei săptămâni.

De curând, Bloomberg a anunțat că se așteaptă ca BRICS să depășească în curând din punct de vedere economic statele G7, conduse de SUA. Conform analizei Bloomberg, în timp ce națiunile G7 și BRICS au contribuit fiecare în mod egal la creșterea economică globală în 2020, performanța blocului condus de occidentali cunoaște un declin. Astfel, până în 2028, se așteaptă ca G7 să reprezinte doar 27,8% din economia globală, în timp ce BRICS va conduce detașat, cu 35%.

 

BRICS va anunța nou monedă unică, care promite să pună capac dolarului american

 

Estimările au fost făcute la doar câteva săptămâni după ce vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Alexander Babakov, a dezvăluit că BRICS lucrează la dezvoltarea unei „noi monede” care va fi prezentată la viitorul summit al organizației.

Important de menționat este și faptul că statele membre BRICS reprezintă peste 40% din populația globală, respectiv aproximativ un sfert din PIB-ul mondial. În plus, unele state membre și candidate sunt puteri nucleare.