2.000 de proiecte de investiţii în turism într-o lună. Procentul fondurilor nerambursabile a crescut

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a primit 2.006 solicitări de finanţare pentru investiții în activităţi turistice în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Pentru această sesiune de proiecte au fost aduse unele îmbunătăţiri. A crescut suma nerambursabilă pe anumite segmente de investiţii sau a crescut plafonul maxim acordat pentru anumite proiecte.

RomaniaTV.net
06 iun. 2012, 13:07
2.000 de proiecte de investiţii în turism într-o lună. Procentul fondurilor nerambursabile a crescut

Valoarea fondurilor nerambursabile solicitate prin aceste proiecte, depuse la Oficiile Judeţene ale APDRP în perioada 17 aprilie – 16 mai 2012, este de 285.648.046 de euro. „Solicitările de fonduri au depășit suma disponibilă pentru această sesiune de finanţare, respectiv 186,5 milioane de euro”, informează APDRP.

Cei mai mulţi care solicită bani europeni vor să îi investească în hoteluri sau pensiuni (1.317 proiecte), dar și pentru investiţii în agrement (528 de proiecte), precum și în centrele de informare şi amenajarea de marcaje turistice (161 de proiecte).

Cele mai multe cereri de finanţare conforme au fost depuse de solicitanţii de fonduri nerambursabile, din Regiunea 6 Nord-Vest. Astfel, aceştia au depus 468 de proiecte în valoare totală de aproximativ 80 de milioane de euro. Regiunea 7, Centru urmează Regiunii 6 Nord-Vest, cu 456 de proiecte conforme depuse, în valoare totală de 99 de milioane de euro. Pe locul trei, cu 361 de proiecte conforme depuse, cumulând 67 de milioane de euro, se află Regiunea 1 Nord-Est.

În această sesiune de depunere au fost aduse modificări importante privind investițiile generatoare de profit, printre care cea mai importantă este creșterea procentului finanțării cu fonduri nerambursabile. „De exemplu, în cazul pensiunilor agroturistice, procentul nerambursabil era de 70% din totalul cheltuielilor eligibile, iar în urma modificărilor aduse, acesta creşte la 85%. De asemenea, a fost majorat şi plafonul maxim al finanţării respectiv de la 70.000 de euro la 100.000 de euro pentru un proiect” mai arată APDRP.

Totodată, proiectele de investiții ce vizează activitățile recreaționale beneficiază acum de un procent nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile majorat la 85% (de la 50% valoarea anterioară). În acest caz, plafonul maxim al finanțării este de 200.000 de euro. În privința cheltuielilor de promovare aferente dezvoltării și marketingului serviciilor turistice rurale, costurile eligibile trebuie să se încadreze acum în limita a 10.000 de euro. Pentru același tip de investiții, pentru crearea de site-uri web, costurile eligibile trebuie să se încadreze în limita a 5.500 de euro.

În cazul proiectelor de investiții în agroturism, a fost eliminată restricția privind obligativitatea ca solicitantul să nu fi beneficiat de finanțare nerambursabilă pentru investiții prin Măsurile Axei I a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).