2012, an de declin al pieţei imobiliare. Confuzia domină încă domeniul imobiliar

Anul 2012 a fost încă un an de declin al pieţei imobiliare. Preţurile au continuat să scadă pe toate segmentele, terenuri, case, închirieri spaţii de birouri, chiar şi închirieri case. Investitorii străini s-au lăsat aşteptaţi, iar incertitudinea şi confuzia sunt încă la ele acasă în domeniul imobiliar.

19 nov. 2012, 09:39
2012, an de declin al pieţei imobiliare. Confuzia domină încă domeniul imobiliar

Deşi pe unele segmente imobiliare preţurile s-au micşorat de la apariţia crizei imobiliare şi cu 90%, preţurile au continuat să scadă şi în acest an, comparativ cu anul trecut. Vinovaţii pentru faptul că domeniul imobiliar a continuat să se prăbuşească sunt mai mulţi.

„Piaţa imobiliară a continuat în 2012 un trend negativ în ceea ce priveşte preţurile, înregistrând o scădere medie faţă de 2011 de aproximativ 5-7%, pe fondul unei creditari modeste, a lipsei invesţiilor străine, precum şi a tulburărilor politico-sociale ale anului electoral”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Andrei Sandu, director al companiei imobiliare Media City.

Agenţiile imobiliare, cele care au rezistat crizei financiare, au supravieţuit în acest an datorită tranzacţiilor efectuate pe segmentul de case, datorită programului Prima Casă şi a segmentului de închirieri.

Ce a susţinut piaţa imobiliară în 2012

„Piaţa este dominată de incertitudine şi confuzie pe toate segmentele. Segmentul rezidenţial a fost ajutat, şi în acest an, de programul Prima Casa, care şi-a pus amprenta pe dinamica tranzacţiilor. Astfel, 75-80% din vânzările de apartamente s-au făcut sub plafonul de preţ acceptat al acestui program”, a adăugat Andrei Sandu.

Datorită programului Prima Casă au apărut în acest an câţiva dezvoltatori de proiecte imobiliare, dar care nu au mai construit ca acum câţiva ani, ci s-au adaptat cererii.

„Programul Prima Casă a întreţinut o cerere mare de apartamente mici şi ieftine în dezvoltări noi, ceea ce a dus şi la decizia unor dezvoltatori mari de a reintra pe această piaţă după ce în ultimii trei ani singurii dezvoltatori, pe această piaţă, au fost mici întreprinzători locali sau dezvoltatorii de proiecte începute anterior crizei, dar care s-au potrivit ca şi concept noilor realităţi şi care s-au putut adapta preţurilor actuale”, a precizat directorul Media City.

Dezvoltatorii nu au mai riscat pe rezidenţial

Dezvoltatorii cu posibilităţi financiare mai mari au preferat să înceapă în acest an investiţii în clădiri de birouri, chiar dacă pe acest segment există o lipsă acută de chiriaşi în anumite zone.

„Pe piaţa clădiriilor de birouri, s-au marcat câteva investiţii importante pe parcursul anului 2012 şi s-au anunţat altele pentru 2013, însă şi aici exită un grad de neocupare de la 5%, în zonele cele mai căutate, până la 50% grad de neocupare în zona Pipera. Decât să demareze proiecte rezidenţiale, unde nu mai există cerere decât pe programul Prima Casă, alţi investitori au preferat să construiască mall-uri, mai ales că aveau terenurile cumpărate din perioada de boom imobiliar şi nu mai au cui să le vândă. După 3 ani de lipsă a invesţiilor s-au anunţat noi investiţii pe piaţa mall-urilor, deşi chiriile spaţiilor comerciale au înregistrat şi diminuări de până la 50% faţă de perioada de vârf din 2008”, a mai spus Andrei Sandu.

Dezastru pe piaţa terenurilor

Şi piaţa terenurilor a continuat să se prăbuşească în acest an, nu ca în anii trecuţi, dar cel puţin ca la nivelul anului trecut. Tranzacţiile mari cu terenuri au dispărut şi s-au mai încheiat vânzări – cumpărări doar pe terenuri de suprafeţe mici, strict pentru construcţia de case.

„Scăderile de preţuri la terenuri au continuat şi în acest an. Faţă de anul 2008 preţurile la terenuri sunt şi cu 100% mai mici. Faţă de anul trecut preţul la terenuri s-a micşorat în continuare, cu până în 10%, iar cumpărătorii se lasă aşteptaţi. Tranzaţiile încheiate în acest an, în majoriate reprezintă suprafeţe mici de teren care au fost cumpărate de consumatori finali”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

Cum rezistă agenţiile imobiliare

Agenţiile imobiliare au pierdut mult din cauza declinului pieţei, cele mai mici fiind nevoite să supravieţuiască dor din închirieri. „Foarte multe agenţii imobiliare au dispărut şi în acest an. Multe au supravieţuit din închirieri. Pe acest domeniu, al închirierilor, a fost o oarecare stabilitate, preţurile fluctuând puţin, cu până în 10% la momentul în care studenţii au luat sau s-au întors din vacanţă”, a amintit Radu Zilişteanu.