2016, cel mai cald an din istorie. Temperatura a crescut cu 1,1 grade faţă de era pre-industrială

Organizaţia Meteorologică Mondială a dat publicităţii raportul pe 2016, din care reiese că anul care a trecut a fost cel mai cald din istorie.

18 ian. 2017, 15:40
2016, cel mai cald an din istorie. Temperatura a crescut cu 1,1 grade faţă de era pre-industrială

Potrivit raportului Organizaţiei Meteorologice Mondiale, temperatura medie a anului 2016 a fost cu 1,1 grade Celsius mai mare decât cea înregistrată în era pre-industrială. Totodată, temperatura medie la suprafaţa pământului şi oceanelor a fost în 2016 cu 0.94 grade Celsius peste media secolului XX, care a fost de 13,9 grade Celsius.

Cauzele acestor creşteri ale temperaturilor sunt atât o consecinţă a activităţilor umane, dar şi provocate de fenomene naturale, precum El Nino, care a determinat creşterea temperaturii apelor Oceanului Pacific.

Printre evenimentele meteorologice extreme consemnate anul trecut sunt de remarcat incendiile din statul Alberta, cel mai costisitor dezastru natural din istoria Canadei, în timp ce pe 19 mai, la Phalodi, în vestul Indiei, a fost înregistrată o temperatură de 51 grade Celsius, un record național.

America de Nord a înregistrat, de asemenea, cel mai cald an din istorie, în timp ce Marea Barieră de Corali din Australia a suferit numeroase daune ca urmare a temepraturilor ridicate.