2019, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din Europa

2019 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice realizate în Europa. Acest an a continuat seria anilor deosebit de călduroşi din ultima perioadă, marcaţi de niveluri foarte ridicate ale gazelor cu efect de seră, se arată într-un studiu publicat, miercuri, cu ocazia Zilei Pământului, informează Reuters.

RomaniaTV.net
22 apr. 2020, 13:44
2019, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din Europa

Temperatura medie anuală din Europa a atins un nivel-record în 2019, depăşind astfel cele mai ridicate valori înregistrate în anii 2014, 2015 şi 2018, potrivit Serviciului pentru schimbări climatice Copernicus (C3S).

În topul celor mai călduroşi 12 ani din Europa, 11 au fost înregistraţi după 2000.

Această tendinţă de încălzire este de acum una fără echivoc peste tot pe planetă. Şi, ca o consecinţă a acestui fapt, frecvenţa acestor evenimente ce doboară recorduri este în creştere„, a declarat directorul C3S, Carlo Buontempo.

2020 pare să continue cel mai probabil tendinţa de încălzire. Datele furnizate de programul spaţial Copernicus în perioada decembrie 2019 – februarie 2020 arată că Europa a avut parte de cea mai călduroasă iarnă a sa din istoria măsurătorilor meteorologice.

Cercetătorii subliniază faptul că temperaturile-record din 2019 au fost înregistrate chiar şi în absenţa El Nino, un fenomen complex care se manifestă prin încălzirea anormală, la suprafaţa apelor Oceanului Pacific, şi care se deplasează dinspre partea vestică spre partea estică a acestuia sub impulsul unor mase de aer cald.

Citeşte şi ZIUA PĂMÂNTULUI – 2020. Google ne învaţă cum să salvăm planeta, printr-un joc educativ

În schimb, fronturi meteorologice caracterizate printr-o presiune înaltă au contribuit la apariţia unor valuri de căldură în lunile iunie şi iulie 2019, când mai multe ţări, printre care Franţa, Germania, Belgia şi Olanda, au înregistrat cele mai ridicate temperaturi raportate vreodată pe teritoriile lor.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că temperaturile vor creşte şi mai mult, în viitor, pe măsură ce întreaga planetă se va încălzi. Aceştia atrag atenţia asupra faptului că temperaturile medii globale au crescut deja cu 1,1 grade Celsius în comparaţie cu era preindustrială. Prin „Acordul pentru climă” încheiat la Paris în 2015 se rumăreşte limitarea creşterii temperaturii globale „mult sub pragul” de 2 grade Celsius şi menţinerea cât mai mult posibil a acestei creşteri în jurul pragului de 1,5 grade Celsius peste valorile din era preindustrială.

Concentraţiile de gaze poluante au înregistrat un nivel crescut, în 2019, şi ating în prezent niveluri care nu au mai existat pe Pământ de milioane de ani, spun oamenii de ştiinţă.


loading...
Partenerii noștri