2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. EXCLUSIV Roxana Bojariu: „Valurile de căldură vin tot mai devreme”

Canicula nu doar va continua în perioada următoare, ci chiar se va înrăutăți: la sfârșitul acestei săptămâni și la începutul săptămânii următoare sunt așteptate temperaturi maxime în jurul a 40°C în sudul, sud-estul și sud-vestul țării și posibil chiar peste acest prag.
Alina Costache
09 iul. 2024, 21:39
2024 ar putea fi cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. EXCLUSIV Roxana Bojariu:

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, a anunţat luni serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice. Continuă astfel o serie de temperaturi excepţionale care, potrivit unor oameni de ştiinţă, fac ca anul 2024 să fie pe cale de a deveni cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

Specialistii trag un nou semnal de alarmă cu privire la ”cupola de foc” ce pune stăpânire pe România, cu zile caniculare și nopți tropicale. Temperaturile vor fi peste cele normale pentru această perioadă și chiar vom înregistra valori record, de peste 40 de grade la umbră, pentru mai multe zile consecutiv, potrivit directorului ANM, Elena Mateescu.
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a precizat, într-un buletin lunar, că fiecare lună începând cu iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu luna corespunzătoare din anii anteriori.

Cele mai recente date sugerează că 2024 ar putea depăşi 2023 ca fiind cel mai fierbinte an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice provocate de om şi fenomenul meteorologic natural El Nino au dus temperaturile la maxime record în anul de până acum, au menţionat unii oameni de ştiinţă.

Val de căldură persistent, domul de căldură va lovi România. Elena Mateescu: „Nu excludem să emitem COD ROŞU de caniculă”

„Acum estimez că există aproximativ 95% şanse ca 2024 să depăşească 2023 şi să fie cel mai călduros an de când au început înregistrările temperaturii suprafeţei globale, la mijlocul anilor 1800”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător ştiinţific la Berkeley Earth, potrivit Reuters.

Este un val de caldura care are toate elementele care sa duca la o persistenta a sa mai ales in sudul tarii si sunt probabilitati destul de mari de a avea temperaturi mari care sa se apropie de 40 de grade si peste, mai ales in weekend si la inceputul saptamanii viitoare. Temperaturile au inceput sa creasca si o sa creasca mai mult chiar pe zilele aceastea de azi maine tot cresc si ating maximul in weekend. Diferentele sunt ca valurile de caldura au inceput foarte devreme inclusiv in zona tarii noastre. In special in Estul Europei si persistenta lor este de luat in seama.