215 români din Siria şi familiile lor au cerut ajutor pentru repatriere

MAE român a informat joi, într-un comunicat, faptul că un număr de 215 cetăţeni români din Siria şi membri ai familiilor lor  au adresat până în prezent cereri de repatriere Ambasadei României la Damasc,

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 16:46
215 români din Siria şi familiile lor au cerut ajutor pentru repatriere

Comunicatul MAE precizează că prin sprijinul consular acordat de Ambasada de la Damasc a fost posibilă până în prezent repatrierea, în bune condiţii, în România a unui număr de 18 cetăţeni români, iar alţi 11 cetăţeni români sunt aşteptaţi să sosească în ţară în cursul nopţii de 23 spre 24 februarie 2012.

Potrivit MAE, situaţia de securitate şi umanitară din Siria continuă să fie preocupantă. MAE solicită în continuare cetăţenilor români aflaţi în Siria să semnaleze prezenţa lor prin contactarea Ambasadei României la Damasc sau a Departamentului Consular din cadrul MAE pentru a fi în permanenţă informaţi în legătură cu posibilităţile de asistenţă consulară şi cu situaţia din zonă.

O echipă din cadrul MAE s-a deplasat, în perioada 15-20 februarie 2012, în regiune pentru demersuri pregătitoare a managementului unei eventuale situaţii de urgenţă care ar implica cetăţeni români. În urma acestei misiuni, au fost identificate modalităţi de acţiune pentru sprijinirea, în caz de necesitate, a cetăţenilor români. Acţiunea face parte din planul de acţiune consulară al MAE pentru organizarea unei eventuale repatrieri a cetăţenilor români din Siria, evidenţiază comunicatul.

De asemenea, misiunea României în Siria menţine un contact permanent cu cetăţenii români din zonele de conflict, acordându-le sprijinul necesar în funcţie de situaţia specifică în care se găsesc. De asemenea, eliberează documente de călătorie şi asigură serviciile consulare necesare, după caz.

MAE reiterează apelul către cetăţenii români aflaţi în Siria să se înregistreze în Registrul Unic al Ambasadei României la Damasc.

Totodată, în cadrul Departamentului Consular din MAE funcţionează o linie telefonică dedicată – +40.21.319.21.37 – la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna pentru solicitări de sprijin şi informaţii consulare.

În MAE funcţionează încă din luna august 2011 o celulă care monitorizează situaţia din Siria. Potrivit unei declaraţii de atunci a fostului ministru de Externe, Teodor Baconschi, în Siria se aflau aproximativ 5.000 de cetăţeni români.