22 de ţări sunt capabile să declanşeze un atac nuclear

Numărul de ţări care generează o ameninţare nucleară potenţială nu se limitează la Iran şi Coreea de Nord, au atras atenţia experţii în cadrul Forumului internaţional Luxemburg în domeniul prevenirii catastrofelor nucleare, care şi-a deschis lucrările miercuri la Montreux (Elveţia), transmite portalul Rbc Daily.
Romania TV
22 mai 2013, 11:45
22 de ţări sunt capabile să declanşeze un atac nuclear

În total, 22 de state ignoră la ora actuală ratificarea protocolului adiţional al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ceea ce ar putea sugera nu doar existenţa unor ambiţii nucleare din partea acestora, ci şi probabilitatea unor tentative de dezvoltare a armelor nucleare.

„O particularitate importantă a acestei conferinţe este că vom încerca să înţelegem cum să identificăm într-un stadiu timpuriu semnele când un stat se apropie de linia roşie în privinţa tehnologiilor nucleare, dincolo de care iese la iveală, fără urme de îndoială, intenţia sa de a dezvolta arme nucleare”, a declarat publicaţiei menţionate preşedintele Forumului Luxemburg, Viaceslav Moshe Kantor.

Experţi în arme nucleare se reunesc pentru a 16-a oară în cadrul acestui forum, de data aceasta în colaborare cu Centrul pentru Politici de Securitate de la Geneva.

Generalul rus Vladimir Dvorkin, în calitate de preşedinte al comitetului de organizare a Forumului Luxemburg, a declarat că, pentru crearea unei arme nucleare, o ţară are nevoie de 10-15 ani. „Se poate spune deja că regimul din Coreea de Nord a trecut linia roşie,iar  Iranul este aproape de ea, dar, în afară de acestea, există multe alte ţări care planifică sau au iniţiat deja activităţi de dezvoltare a armei nucleare„, a spus el, referindu-se la un număr de 22 de ţări care nu au ratificat Protocolul adiţional al AIEA din 1997.

La criteriile după care un stat poate fi suspectat că intenţionează să utilizeze tehnologia nucleara în scopuri non-paşnice, experţii forumului au inclus îmbogăţirea uraniului cu până la 3,5%, în condiţiile unui număr mic de centrale nucleare, şi cu până la 20% atunci când vine vorba de centre de cercetare.

Participanţii la forum au ezitat să nominalizeze statele cu ambiţii nucleare, limitându-se la sintagme precum „unele state” sau „urmaşii posibili ai Iranului”. În culoarele reuniunii însă, după cum scrie Rbc Daily, au fost însă menţionate ţări ca Algeria, Arabia Saudită, Turcia, Egipt, Argentina şi Brazilia.

În acest context, preşedintele Forumului Luxemburg a atras atenţia că unele regimuri care încearcă să intre în posesia armelor nucleare sunt absolut imprevizibile, în condiţiile în care tentativele AIEA de a controla răspândirea tehnologiilor sensibile pe plan mondial nu au dat rezultate.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 17.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cel mai mare furnizor de gaze naturale, schimbări majore. Ce trebuie să știe românii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan