23 de persoane arestate în dosarul indemnizaţiilor de creştere a copilului obţinute cu acte false. Prejudiciu de peste 8 milioane de lei

Poliţiştii şi procurorii DIICOT Călăraşi au anunţat că 23 de persoane şi 4 au fost plasate sub control judiciar, în dosarul ce vizează obţinerea cu acte false de indemnizaţii pentru creşterea copilului. Organele de anchetă estimează că prejudiciul adus statului român se ridică la peste 8 milioane de lei.

16 nov. 2020, 17:56
23 de persoane arestate în dosarul indemnizaţiilor de creştere a copilului obţinute cu acte false. Prejudiciu de peste 8 milioane de lei

23 de persoane au fost arestate luni în dosarul în care poliţiştii şi procurorii au făcut, în perioada 5 – 13 noiembrie 2020, 150 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Bacău şi Vaslui.

De asemenea, au pus în aplicare 153 de mandate de aducere, emise pe numele unor persoane care ar fi beneficiat de indemnizaţii de creştere a copilului, obţinute în mod ilegal.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost confiscaţi 103.070 de lei, 33.110 euro, 970 de dolari, 400 de shekeli israelieni, 280 de lire sterline, 2,6 kilograme de aur şi un pistol tip airsoft. De asemenea, la domiciliul uneia dintre persoanele bănuite, au fost descoperiţi 10.000 de dolari, 20.500 de euro şi 7.500 de lire, în bancnote false.

23 de persoane arestate în dosarul cu prejudiciu de aproape 2 milioane de euro

Conform unui comunicat al IGPR, în cauză urmează a fi dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile, până la concurenţa prejudiciului cauzat, de peste 1.700.000 de euro.

În acţiune, au fost angrenaţi 425 de poliţişti, 16 luptători ai SIAS şi 85 de luptători din cadrul Jandarmeriei Române.
În cadrul dosarului penal instrumentat de DIICOT Călăraşi sunt efectuate cercetări faţă de 180 de persoane bănuite.
Potrivit poliţiştilor, au fost reţinute 23 de persoane, care ulterior au fost arestate preventiv de către Tribunalul Călăraşi, iar faţă de 4 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, anunţă Mediafax.

Cercetările au început în 3 noiembrie 2020, când au fost făcute 50 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi şi Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2017 – 2020, s-ar fi constituit şi acţionat un grup infracţional organizat care, prin întocmirea în fals a documentaţiei necesare, ar fi obţinut sume consistente de bani, cu titlu de indemnizaţie de creştere a copilului cu vârsta de până la 2 ani. În scopul obţinerii banilor, membrii grupului ar fi identificat potenţiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinţi sau care urmau să devină părinţi în perioada imediat următoare.

„Beneficiarii recrutaţi în acest scop de către membrii grupului ar fi fost persoane fără venituri sau cu o situaţie materială precară, care ar fi acceptat să utilizeze documente false puse la dispoziţie de către membrii grupului, pe baza cărora să obţină indemnizaţii generoase de creştere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, împreună cu membrii grupului. În acest scop, gruparea infracţională ar fi deţinut, de facto, mai multe societăţi comerciale fantomă, pe care ar fi făcut angajări fictive, retroactive, documentaţia întocmită atestând, în fals, că beneficiarii ar fi fost angajaţi în aceste societăţi comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii ar fi primit salarii consistente”, se arată în comunicat.

Citeşte şi: Bărbatul care l-a tâlhărit pe miliardarul Dan Nicorescu a fost prins

 


loading...
Partenerii noștri