24 IANUARIE, Mica Unire: Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a unit Principatele Române

24 IANUARIE. Ziua de 24 ianuarie 1859 reprezintă una dintre cele mai importante date din istoria România, aceasta fiind ziua în care Alexandru Ioan Cuza a reuşit să realizeze Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, prin alegerea sa ca domnitor şi al Moldovei şi al Ţării Româneşti.

23 ian. 2014, 09:27

24 IANUARIE. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei în 5 ianuarie 1859 şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. Totuşi, Mica Unire nu s-a realizat efectiv din 24 ianuarie 1859, aceasta fiind doar un pas a acesteia, procesul fiind început în 1848, odată cu realizarea unirii vamale între Moldova şi Ţara Românească.

Votul popular favorabil unirii în ambele ţări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în 1857, a dus la Convenţia de la Paris din 1858, o înţelegerea între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două ţări, cu guverne diferite şi cu unele instituţii comune.

24 IANUARIE, uniunea personală a Moldovei cu Ţara Românească

La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.