25 august, primul termen de plată a taxei pe activele bancare

Taxa pe activele financiare nete ale băncilor va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

RomaniaTV.net
29 mart. 2019, 08:59
25 august, primul termen de plată a taxei pe activele bancare

Ministrul Finanţelor a precizat că modificările Ordonanţei 114 au acceptul Băncii Naţionale a României, iar Banca Centrală Europeană a fost informată cu privire la acest subiect. 

„În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorată de instituţiile bancare, se ajustează mecanismul de calculare prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferenţiate de impozitare în funcţie de cota de piaţă a fiecărei bănci, reducerea până la 0 a taxei în funcţie de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental – societăţi nefinanciare şi gospodăriile populaţiei şi ajustarea dobânzilor la depozite şi la credite.

Taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituţie bancară cu regularizare anuală prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile, iar  termenul de plată a taxei pe active calculată la nivelul primului trimestru este 25 august. Regularizarea acesteia se realizează până la 25 august din anul următor”, a afirmat vineri Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern.