25 de organizaţii îi solicită lui Iohannis să-i identifice pe cei care l-au filat pe jurnalistul Cătălin Tolontan

25 de organizații membre ale IFEX, rețeaua globală de promovare și apărare a dreptului de exprimare în jurul lumii, au trimis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care solicită ca autoritățile române să lanseze o investigație oficială după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a declarat în presă că a fost filat.

15 dec. 2015, 12:57
25 de organizaţii îi solicită lui Iohannis să-i identifice pe cei care l-au filat pe jurnalistul Cătălin Tolontan

„Membrii IFEX, rețeaua globală de promovare și apărare a dreptului de exprimare în jurul lumii, își exprimă profunda îngrijorare cu privire la operațiunile de urmărire recent întreprinse de persoane necunoscute împotriva unui jurnalist cunoscut din România. Ne exprimăm speranța că autoritățile române vor lansa o investigație oficială în acest caz și vor identifica și pedepsi autorii acestui atac serios asupra libertății presei și democrației”, se arată în scrisoarea trimisă lui Iohannis, publicată pe site-ul ActiveWatch, potrivit Agerpres.

Semnatarii scrisorii susțin că Tolontan a fost ținta unei operațiuni de spionaj în cursul nopții dintre 24 și 25 noiembrie, după ce o echipă de jurnaliști pe care o conduce a publicat câteva investigații privind responsabilitatea autorităților (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență — IGSU) în incidentul de la clubul Colectiv.

„Suntem îngrijorați că această operațiune de spionaj ar fi putut fi întreprinsă de către una din multele structuri de informații active în România, structuri ce operează cu supraveghere puțină spre deloc. Moștenirea continuată a Securității epocii comuniste a lăsat România cu cel mai mare număr de agenți de informații pe cap de locuitor, aceștia fiind angajați în șase agenții diferite. Este de asemenea crezut la scară largă că entități private întreprind largi acțiuni de spionaj asociate cu corupția și crima organizată.

Aceasta nu este prima dată când operațiunile de urmărire au vizat jurnaliști în România. Serviciul Român de Informații (SRI) a recunoscut anterior că a infiltrat agenți sub acoperire în redacții în 2012, iar în septembrie 2014 un jurnalist bine-cunoscut s-a auto-dezvăluit ca agent acoperit al unui serviciu de informații”, se mai spune în scrisoare.

IFEX consideră că „această cultură a urmăririi” pune în grav pericol jurnalismul de investigație din România, o componentă importantă a societății democratice ce a dispărut aproape complet din media românească.

„Cerem o investigație imediată, cuprinzătoare și imparțială a acestui incident pentru a descuraja incidente similare pe viitor și credem că ar constitui un pas important spre demonstrarea că cererea poporului român pentru responsabilizare este auzită”, se mai solicită în scrisoare.

Scrisoarea a fost trimisă și ministrului de Interne, Petre Tobă, și directorului SRI, Eduard Helvig, și este semnată de ActiveWatch — Media Monitoring Agency, Adil Soz — International Foundation for Protection of Freedom of Speech, Afghanistan Journalists Center, Albanian Media Institute, Americans for Democracy and Human Rights in Bahrain, Association for Civil Rights Bahrain Center for Human Right, Canadian Journalists for Free Expression, Cartoonists Rights Network International, Center for Independent Journalism — Romania, Initiative for Freedom of Expression — Turkey, Institute for the Studies on Free Flow of Information, International Federation of Journalists, International Press Institute, International Publishers Association Media, Entertainment and Arts Alliance, Media Institute of Southern Africa, National Union of Somali Journalists, Pakistan Press Foundation, PEN American Center, PEN Canada, Reporters Without Borders, South East European Network for Professionalization of Media, Vigilance pour la Démocratie et l’État Civique, South East Europe Media Organisation (SEEMO).

Citeşte şi