27 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl: Cum arată Pripyat, oraşul FANTOMĂ FOTO

Vineri se împlinesc 27 de ani de la tragedia de la Cenobâl, cel mai mare dezastru nuclear din istorie. În data de 26 aprilie 1986, Centrala nucleară de la Cernobâl, aflată la 110 km la nord de capitala ucraineană Kiev, a fost zguduită de o serie de explozii care au cauzat distrugerea reactorului nr. 4 şi împrăştierea de materiale radioactive în Ucraina, Belarus, Rusia şi alte ţări europene.
Romania TV
26 apr. 2013, 08:21
27 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl: Cum arată Pripyat, oraşul FANTOMĂ FOTO

Pe 26 aprilie 1986, un reactor al centralei Cernobâl a explodat. 56 de persoane au murit pe loc. Bilanţul victimelor indirecte este însă mult mai mare, din cauza expunerii la radiaţii. Supravieţuitorii dezastrului au luat parte la mai multe ceremonii.

Supravieţuitorii dezastrului de acum 27 de ani au marcat evenimentul cu flori, lumânări şi rugăciuni. Ei au depus flori la monumentul construit în memoria victimelor tragediei. Totodată, mai mulţi preoţi au oficiat o slujbă religioasă.

În acest timp, autorităţile lucrează la un nou sarcofag al centralei, asamblat la 250 de metri de reactorul care a explodat în urmă cu 27 de ani.

Pentru a împiedica alte scurgeri de radiaţii, oamenii de ştiinţă ucraineni au construit un înveliş deasupra reactorului, a cărui dată de expirare este în 2016, potrivit Agerpres.

Construirea unei nou înveliş ar costa circa 1,6 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari), însă Ucraina mai are nevoie de 740 de milioane de euro (980 de milioane de dolari), fonduri pentru strângerea cărora a cerut ajutorul comunităţii internaţionale, care a donat 550 de milioane de dolari pe 19 aprilie, în cadrul unei conferinţe a donatorilor de la Kiev.

Guvernul ucrainean şi-a propus, de mai mult timp, readucerea la viaţă a zonelor contaminate de accidentul de la Cernobâl, iar cercetătorii ucraineni propun o platformă experimentală în această regiune, unde să se studieze efectele radiaţiei şi a diferitelor elemente radioactive asupra mediului.

Unii dintre oamenii de ştiinţă au în vedere construirea unui complex de distrugere a deşeurilor radioactive la Cernobâl. Fermierii, la rândul lor, se oferă să cultive plante industriale, în special rapiţă, în apropierea zonei de excluziune.

Potrivit datelor oficiale, între 7.000 şi 10.000 de turişti vizitează oraşul părăsit, în fiecare an. O călătorie către aşa-numita ‘Zonă de Alienare’, care durează o zi, costă în jur de 130 de dolari. Turiştilor le este oferită şansa de a vedea centrala nucleară şi de a se bucura de peisajul sălbatic. Încetarea despăduririi şi a păscutului animalelor domestice a permis prosperarea florei şi faunei sălbatice. Cernobâl a devenit o rezervaţie naturală, cu urşi, râşi şi cerbi.

În noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986, o tragedie a zguduit lumea. Reactorul nuclear numărul 4 de la Cernobâl a explodat, în timpul unui test de rutină. Zeci de oameni au murit pe loc din cauza deflagraţiei. Tragedia avea să se contureze însă după explozie. 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit.

Pripyat, oraşul FANTOMĂ

Un oraş populat de 50.000 de oameni, Pripyat, a fost părăsit în cea mai mare grabă acum 26 de ani, când, pe 26 aprilie 1986, dezastrul s-a produs. Pe această dată la Cernobâl avea loc cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii, care a expus 6,6 milioane de persoane la riscul morţii.

Efectele tragediei s-au imprimat în destinul mai multor generaţii, dar este marcat înfiorător de vizibil şi în locul de unde s-a declanşat dezastrul. Intrarea în localitate este interzisă, iar cei care posedă autorizaţie în acest sens trebuie să treacă prin trei filtre pentru a vizita zona.

Anii care au trecut de la catastrofa nucleară au permis reîntoarcerea naturii, printre construcţii: copacii şi iarba au crescut prin crăpăturile din asfalt, deşi zona este încă radioactivă. Parcul de distracţii din Pripyat nici măcar nu a mai apucat să fie deschis.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu anunță care este, de fapt, legătura astrologiei cu divinitatea: ”Stelele sunt de la Dumnezeu!”
Capital.ro
Decizie pentru cei care transferă bani. S-a introdus o nouă obligație legală. Se trimite declarație
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia