27 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl: Cum arată Pripyat, oraşul FANTOMĂ FOTO

Vineri se împlinesc 27 de ani de la tragedia de la Cenobâl, cel mai mare dezastru nuclear din istorie. În data de 26 aprilie 1986, Centrala nucleară de la Cernobâl, aflată la 110 km la nord de capitala ucraineană Kiev, a fost zguduită de o serie de explozii care au cauzat distrugerea reactorului nr. 4 şi împrăştierea de materiale radioactive în Ucraina, Belarus, Rusia şi alte ţări europene.
Romania TV
26 apr. 2013, 08:21
27 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl: Cum arată Pripyat, oraşul FANTOMĂ FOTO

Pe 26 aprilie 1986, un reactor al centralei Cernobâl a explodat. 56 de persoane au murit pe loc. Bilanţul victimelor indirecte este însă mult mai mare, din cauza expunerii la radiaţii. Supravieţuitorii dezastrului au luat parte la mai multe ceremonii.

Supravieţuitorii dezastrului de acum 27 de ani au marcat evenimentul cu flori, lumânări şi rugăciuni. Ei au depus flori la monumentul construit în memoria victimelor tragediei. Totodată, mai mulţi preoţi au oficiat o slujbă religioasă.

În acest timp, autorităţile lucrează la un nou sarcofag al centralei, asamblat la 250 de metri de reactorul care a explodat în urmă cu 27 de ani.

Pentru a împiedica alte scurgeri de radiaţii, oamenii de ştiinţă ucraineni au construit un înveliş deasupra reactorului, a cărui dată de expirare este în 2016, potrivit Agerpres.

Construirea unei nou înveliş ar costa circa 1,6 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari), însă Ucraina mai are nevoie de 740 de milioane de euro (980 de milioane de dolari), fonduri pentru strângerea cărora a cerut ajutorul comunităţii internaţionale, care a donat 550 de milioane de dolari pe 19 aprilie, în cadrul unei conferinţe a donatorilor de la Kiev.

Guvernul ucrainean şi-a propus, de mai mult timp, readucerea la viaţă a zonelor contaminate de accidentul de la Cernobâl, iar cercetătorii ucraineni propun o platformă experimentală în această regiune, unde să se studieze efectele radiaţiei şi a diferitelor elemente radioactive asupra mediului.

Unii dintre oamenii de ştiinţă au în vedere construirea unui complex de distrugere a deşeurilor radioactive la Cernobâl. Fermierii, la rândul lor, se oferă să cultive plante industriale, în special rapiţă, în apropierea zonei de excluziune.

Potrivit datelor oficiale, între 7.000 şi 10.000 de turişti vizitează oraşul părăsit, în fiecare an. O călătorie către aşa-numita ‘Zonă de Alienare’, care durează o zi, costă în jur de 130 de dolari. Turiştilor le este oferită şansa de a vedea centrala nucleară şi de a se bucura de peisajul sălbatic. Încetarea despăduririi şi a păscutului animalelor domestice a permis prosperarea florei şi faunei sălbatice. Cernobâl a devenit o rezervaţie naturală, cu urşi, râşi şi cerbi.

În noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986, o tragedie a zguduit lumea. Reactorul nuclear numărul 4 de la Cernobâl a explodat, în timpul unui test de rutină. Zeci de oameni au murit pe loc din cauza deflagraţiei. Tragedia avea să se contureze însă după explozie. 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit.

Pripyat, oraşul FANTOMĂ

Un oraş populat de 50.000 de oameni, Pripyat, a fost părăsit în cea mai mare grabă acum 26 de ani, când, pe 26 aprilie 1986, dezastrul s-a produs. Pe această dată la Cernobâl avea loc cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii, care a expus 6,6 milioane de persoane la riscul morţii.

Efectele tragediei s-au imprimat în destinul mai multor generaţii, dar este marcat înfiorător de vizibil şi în locul de unde s-a declanşat dezastrul. Intrarea în localitate este interzisă, iar cei care posedă autorizaţie în acest sens trebuie să treacă prin trei filtre pentru a vizita zona.

Anii care au trecut de la catastrofa nucleară au permis reîntoarcerea naturii, printre construcţii: copacii şi iarba au crescut prin crăpăturile din asfalt, deşi zona este încă radioactivă. Parcul de distracţii din Pripyat nici măcar nu a mai apucat să fie deschis.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări