3.000 de locuri de muncă la stat au fost scoase pe piață la început de an, în primării, școli și spitale

Cei mai mari angajatori la nivel național au fost primăriile, școlile și spitale. Aproape 3.000 de locuri de muncă au fost oferite de instituțiile de stat.

01 mart. 2023, 13:21
3.000 de locuri de muncă la stat au fost scoase pe piață la început de an, în primării, școli și spitale
Statul a pus la dispoziție peste 3.000 de locuri de muncă de la începutul anului 2023

La începutul anului 2023, aproape 3.000 de locuri de muncă vacante au fost listate de instituțiile de stat. 9 din 10 sunt funcții de de execuție și mai puțin de 200 sunt funcții de conducere.

Sectorul privat a avut 28.000 de poziții noi, disponibie în același interbval de timp pe platforma de recrutare eJobs, mai mult de jumătate dintre acestea fiind destinate candidaților din segmentul  entry level.

Aitoritățile au anunțat că, pentru anul acesta, au fost deblocat 90.000 de posturi, majoritatea în educație, sănătate și în instituțiile de forță.

„Statul devine un competitor din ce în ce mai puternic pentru angajatorii din mediul privat. Deja vedem că începutul anului a venit cu 3.000 de joburi noi în acest sector, în condițiile în care pentru întregul an 2022 au fost înregistrate puțin peste 12.000, după cum arată datele agregate de jobradar24.

Citește și: Selgros oferă românilor locuri de muncă în 12 orașe. Angajații beneficiază de un salariu atractiv și asigurare privată de sănătate

Rămâne asocierea tradițională pe care o fac candidații între joburile la stat și ideea de stabilitate. Corelat cu creșterea salariilor, varianta angajării în această zonă devine din ce în ce mai atrăgătoare, inclusiv pentru candidații tineri, care obișnuiau până acum să se uite preponderent, dacă nu chiar exclusiv, către angajatorii privați”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cluj, al doilea cel mai mare angajator cu locuri de muncă vacante

Cele mai multe locuri de muncă vacante, adică peste 430, aparțin instituțiilor de stat din București. Pe al doilea loc se află Clujul, cu 165 de oferte. Acestea sunt urmate de Iași și Timiș, ambele cu peste 100 de posturi scoase pe piață. La polul opus se află Vrancea, Sălaj, Mehedinți, Ialomița, Caraș Severin și Gorj, cu mai puțin de 30 de locuri de muncă disponibile la stat, de la începutul anului. Județele din urmă se află și în topul celor cu cele mai puține locuri de muncă la privat și cu rate ale șomajului mult mai ridicate decât media națională.

Citește și: Mercedes construieşte o fabrică de 135 de milioane de euro în Alba. Câte locuri de muncă pentru români creează gigantul german

Primăriile, școlile, spitalele, liceele, școlile profesionale, colegiile tehnice, colegiile naționale și universitățile sunt instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați.

Pozițiile pentru care s-au căutat cei mai mulți candidați au fost de muncitor calificat și necalificat, îngrijitor, asistente medical, referent, șofer și paznic.

„O bună parte din aceste joburi intră în orizontul profesional al candidaților din categoria de vârstă 45+, care privesc cu un grad mare de încredere o eventuală angajare la stat, dar sunt neîncrezători în schimb, în șansele pe care le au de a se angaja într-o companie din mediul privat”, mai spune Bogdan Badea.