3.000 de magazine din malluri, care au fost închise în starea de urgenţă, vor primi ajutor financiar de la stat. Cum vor fi selectate

Magazinele din mall-uri care au fost închise în perioada stării de urgenţă ar putea primi un sprijin financiar care să acopere un anumit procent din chiriile datorate. Guvernul discută în ședința din 3 septembrie un proiect de OUG privind acordarea de sprijin financiar din fonduri naționale pentru unele firme care nu au desfăşurat activitate cel puţin două luni în starea de urgență, în contextul crizei provocate de coronavirus, scrie Hotnews.ro.

RomaniaTV.net
03 sept. 2020, 05:12
3.000 de magazine din malluri, care au fost închise în starea de urgenţă, vor primi ajutor financiar de la stat. Cum vor fi selectate

Banii provin din fonduri externe nerambursabile și va fi acordat de Ministerul Economiei, Energiei și a Mediului de Afaceri (MEEMA). Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va dezvolta, pe baza cerințelor operaționale furnizate de MEEMA, un sistem informatic integrat, scopul acestuia fiind gestionarea acordării sprijinului financiar pentru beneficiari.

3.000 de magazine din mall-uri vor beneficia de acest ajutor financiar, bugetul alocat acestui program fiind de 160.000.000 lei.

Cum se va face selecţia celor 3.000 de comercianţi din mall-uri care vor beneficia de ajutor financiar

Criteriile de selecţia a comercianţilor care depun cereri de finanţare sunt primul venit, primul servit, respectiv criterii de eligibilitate stabilite pe baza prezentei ordonanțe de urgență și a procedurii de implementare ce va fi elaborată și aprobată de MEEMA în maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Citeşte şi Ajutor financiar de la Primăria Capitalei pentru pacientele cu cancer mamar din Bucureşti. Despre ce sumă este vorba

Sprijinul financiar este nerambursabil şi acoperă o parte din costurile cu chiriile pentru întreprinderile a căror activitate a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, respectiv pentru perioada 16 martie 2020 – 15 iunie 2020.

Granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maximum trei luni (15 martie-15 iunie 2020), acordate potrivit modalităților prevăzute în ordonanța de urgență, fără a depăși 800.000 euro/beneficiar.

Banii sunt din fonduri naționale nerambursabile și va exista o obligație de cofinanțare proprie a beneficiarilor în cadrul programului, destinate întreprinderilor a căror activitate curentă a fost întreruptă în starea de urgenţă.