3 ani de la Cazul Caracal. Ce fac procurorii care au ezitat să intervină imediat în casa lui Gheorghe Dincă | EXCLUSIV

„Cazul Caracal" este unul dintre cele mai dureroase evenimente din România post-comunistă, cu mare vizibilitate. Până în ziua de azi, nici măcar rămășițe din victime nu au fost descoperite, iar vinovații încă nu au fost trași la răspundere.

21 iun. 2022, 17:33
3 ani de la Cazul Caracal. Ce fac procurorii care au ezitat să intervină imediat în casa lui Gheorghe Dincă | EXCLUSIV

Cazul „Caracal” bate pasul pe loc. La trei ani de zile când Alexandra Măceșanu a dispărut, „monstrul” Gheorghe Dincă încă nu și-a primit sentința, iar procurorii Cătălin Alexandru Zăvoianu, Cristian Ovidiu Popescu, respectiv Lucian Gabriel Trifu, cei care nu au intervenit prompt, în forță, în noaptea groazei – 24 iulie 2019, se află în libertate.

Pentru a aborda rolul celor trei procurori în cazul „Caracal”, trebuie amintit firul evenimentelor, pe scurt:

 

24 – 26 iulie 2019

 

Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani, a dispărut în data de 24 iulie 2019. O zi mai târziu, tânăra a reușit să profite de neatenția presupusului criminal și a sunat la 112 de trei ori, în intervalul 11:05 – 11:12 ziua. Victima nu a știut să comunice adresa și a fost nevoită să aștepte intervenția autorităților, în urma localizării STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale).

Polițiștii și procurorii Cristian Popescu, respectiv Lucian Trifu au ajuns la casa lui Gheorghe Dincă abia pe 26 iulie, după ora 01:00 dimineața. Forțele de ordine au stat în fața porții lui Dincă până la ora 06:00 dimineața, 26 iulie, deci la 19 ore de la apelul telefonic disperat. Popescu și Trifu au așteptat decizia procurorul șef al Parchetul Judecătoriei (PJ) Caracal, Cătălin Zăvoianu, care ar fi preferat să țină în așteptare magistrații de pe teren și „mascații”.

 

27 – 30 iulie 2019

 

Gheorghe Dincă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în data de 27 iulie, sub acuzațiile de viol și trafic de minori. „Monstrul” din Caracal a respins acuzațiile, inițial. De asemenea, mai mulți șefi din Poliție au fost demiși, printre care Nicolae Mitrea, șeful Poliției Caracal.

Pe 29 iulie, generalul Ionel Vasilică, șeful STS, și-a prezentat demisia.

În 30 iulie, pe măsură ce cazul „Caracal” a devenit un scandal național, ministrul de Interne, Nicolae, de la PSD, și-a depus și el mandatul, după doar o săptămână de la învestire.

 

Când va fi pronunțată sentința în „Cazul Caracal”

 

Gheorghe Dincă este în arest, la Penitenciarul Craiova. De trei ani de zile, deținutul oferă informații contradictorii anchetatorilor. „Monstrul” din Caracal a declarat în repetate rânduri că a ucis fetele, iar apoi s-a răzgândit. Totuși, la dosar nu există probe care să confirme omorurile.

Pronunțarea sentinței va fi pe data de 12 august 2022, la mai bine de trei ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. În iunie 2022, magistrații de la Tribunalul Olt au amânat deliberarea și pronunțarea în „Cazul Caracal”.

Presupusul criminal este acuzat de omor, viol, profanare de cadavre și trafic de persoane.

 

Verdictul psihologului criminalist Tudorel Butoi, în cazul Caracal: „Fetele nu mai sunt în viață”

 

În opinia psihologului criminalist Tudorel Butoi, lucrurile sunt clare: Gheorghe Dincă le-a ucis pe Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu (n.r. – dispărută în aprilie 2019, la vârsta de 18 ani).

„Fetele nu mai sunt în viață. Gheorghe Dincă este un psihopat sexual, a făcut totul cu premeditare, apoi el și-a ascuns faptele”, a declarat Tudorel Butoi pentru RomâniaTV.net.

 

Ce s-a întâmplat cu procurorii din „Cazul Caracal”

 

Procurorii Cristian Popescu, Lucian Trifu și Cătălin Alexandru sunt în libertate. În septembrie 2019 a fost demarată o ancheta penală de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), pentru abuz în serviciu, însă nici până în ziua de azi nu s-au stabilit vinovații.

Popescu, Trifu și Alexandru sunt în continuare magistrați activi în câmpul muncii. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a oferit pentru România TV informații despre cei trei procurori.

„Domnul Popescu Cristian – Ovidiu este numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și a fost suspendat din funcție în perioada 01.08.2019 – 27.11.2019 prin Hotărârea nr. 7P/01.08.2019, pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii, Secția pentru procurori în materie disciplinară la data de 01.08.2019.

Domnul Zăvoianu Cătălin Alexandru este numit procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, iar domnul Trifu Lucian Gabriel este numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, fără a fi fost suspendați din funcție”, a transmis PICCJ.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Craiova (PCA Craiova) a făcut, de asemenea, precizări suplimentare cu privire la stadiul cercetărilor în cazul procurorului Ovidiu Popescu.

„Cercetările privind pe magistratul procuror Popescu Cristian Ovidiu sunt în curs, nefiind dispusă vreo soluţie până în prezent”, au transmis magistrații din Craiova.

Pe data de 24 iulie 2022 se implinesc fix trei ani de zile de la dispariția Alexandrei Măceșanu, cea de-a doua victimă a lui Gheorghe Dincă.