3 iunie- Ziua naţională a bicicletei. Legea a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea privind instituirea zilei de 3 iunie ca Ziua naţională a bicicletei, transmite Administraţia Prezidenţială. Senatul a adoptat pe 30 septembrie proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar pe 3 noiembrie a primit votul decizional al Camerei Deputaţilor.

27 nov. 2020, 14:46
3 iunie- Ziua naţională a bicicletei. Legea a fost promulgată
3 iunie- Ziua naţională a bicicletei.

3 iunie- Ziua naţională a bicicletei poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau sportiv, consacrate informării şi conştientizării beneficiilor oferite de mersul pe bicicletă, notează News.ro.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Citeşte şi: Românii vor avea Ziua Naţională a Bicicletei. Cum va fi marcată

3 iunie- Ziua naţională a bicicletei

Încurajarea utilizării unor mijloace de transport alternative în principal pentru deplasarea în orașe, precum și utilizarea acestora ca vehicul cu rol recreativ și sportiv reprezintă o direcție importantă a politicilor publice de mediu privind reducerea poluării aerului, dezvoltării unei mai bune mobilități urbane, a sportului, și a unui stil de viață sănătos.

În plus, Strategia Națională privind schimbările climatice și creșterea economică bazată pe emisii reduse de carbon pentru perioada 2016-2020, aprobată prin HG 739/2016 și Planul Național de acțiune pentru implementarea acestei strategii, se promovează trecerea la o politică națională de încurajare a transportului nemotorizat și dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru ciclism.

În România bicicletele au revenit în atenția publică abia în ultimii ani, vânzările ajungând anual la 380.000 de bucăți la o populație de 19,5 milioane de locuitori și autoritățile au inclus pistele de bicicliști în diversele proiecte de infrastructură pe care le-au desfășurat.