3 moduri in care un sistem de supraveghere video iti protejeaza copilul de bone incompetente!

De multe ori optiunea de a lasa copilul cu bona este singura solutie pentru parintii care trebuie sa se intoarca la lucru dupa concediul maternal sau paternal. Cati dintre acesti parinti stiu insa ce face bona in spatele usilor inchise? In urma publicarii unei serii de marturii cutremuratoare ale mai multor parinti care au avut de a face cu bone incompetente si chiar periculoase, tot mai multe familii apeleaza la supraveghere video pentru a monitoriza micutii atunci cand nu sunt acasa.

RomaniaTV.net
12 nov. 2015, 14:26
3 moduri in care un sistem de supraveghere video iti protejeaza copilul de bone incompetente!

Piata de sisteme de supraveghere este tot mai accesibila inclusiv pentru familiile cu buget restrans. Pe site-uri precum www.skut.ro, un sistem de supraveghere simplu, ideal pentru o locuinta mica poate fi instalat cu o suma mai mica decat cea platita unei bone pe luna. Aceste sisteme de supraveghere video pot face diferenta intre un copil bine ingrijit si un copil care sufera traume emotionale (si uneori chiar fizice) ce il pot afecta pe termen lung.

Camerele de supraveghere sunt cel mai simplu mod prin care parintii se pot asigura ca bona aleasa va trata copilul cu maximul de atentie si se va comporta profesional. In mod ideal, la angajarea bonei camerele ar trebui deja amplasate. Nu se recomanda sistemele de supraveghere cu camere ascunse decat atunci cand exista suspiciuni in legatura cu bona deja angajata. Atunci cand persoana care urmeaza sa ingrijeasca micutii stie ca va fi filmata, aceasta se va comporta exemplar in permanenta, nu doar atunci cand parintii sunt de fata.

Potentialele probleme cu care se confrunta uneori parintii care apeleaza la bone variaza ca severitate de la neatentie si neglijenta pana la abuz.

1. Sistemele de supraveghere previn neglijenta. Neglijenta este poate cea mai putin grava greseala a unei bone. Cu toate ca neglijenta nu afecteaza in mod direct copiii, in mod indirect aceasta poate fi cauza unor accident nefericite. De asemenea, neglijenta este una dintre cele mai intalnite probleme in randul bonelor cu mai putina experienta sau fara pregatire corespunzatoare. Dupa ce parintii au plecat de acasa, aceste bone vor considera ca este absolut in regula sa isi porneasca televizorul pentru serialul preferat in timp ce copilul se joaca nesupravegheat prin camera. Instaland unul dintre numeroasele sisteme de supraveghere disponibile pe site-uri precum www.skut.ro, parintii pot avea siguranta ca bona nu va face altceva decat ceea ce este descris in fisa de lucru.

2. Camerele video opresc bonele din a modifica programul realizat de parinti. O alta problema ce poate aparea in colaborarea cu bonele este faptul ca parintii nu pot fi niciodata absolut siguri ca acestea respecta programul gandit de ei pentru copil. De multe ori bonele care incalca programul o fac avand convingerea ca experienta le permite sa decida ce este mai bun pentru copii. Bonele mai in varsta sunt cele care adesea nu respecta meniul de diversificare sau decizia parintiilor de a nu lasa copiii la televizor. Acest comportament intervine adesea bine intentionat, insa din pacate, este in dezavantajul copilului. Camerele de supraveghere video instalate forteaza bonele sa urmeze intocmai programul decis de parinti, care sunt singurii in masura sa ia aceste decizii.

3. Camerele video protejeaza copiii de abuz. Pe acest subiect se poate scrie foarte mult. Este un subiect sensibil care merge mult mai departe de neglijenta, neatentie sau nerespectarea unor principii alimentare.

Din pacate, exista si persoane cu adevarat instabile care se prezinta cu recomandari bune si ajung sa lucreze ca bone. Rar, dar exista. Unele dintre aceste persoane sunt foste profesoare, altele sunt tinere cu facultatea absolvita, persoane care in mod real sugereaza toata increderea. Din acest motiv, parintii se lasa de multe ori pacaliti si ajung sa sesizeze neregulile doar atunci cand incep cu adevarat sa afecteze copiii.

Instalarea unui sistem cu camere de supraveghere este singura metoda sigura de a preveni acest tip de situatii.

Problema cu bonele care ajung sa abuzeze copiii verbal sau fizic este ca acestea sunt persoane care au intr-adevar probleme. Poate fi vorba fie de dereglari de personalitate, fie de boli psihice, iar de multe ori acestea nu sunt usor observabile. Bonele care abuzeaza copii sunt de cele mai multe ori persoane care insufla incredere si profesionalism la prima vedere, altminteri nu ar fi niciodata angajate si nu s-ar ajunge la astfel de povesti.

Abuzul de orice fel, chiar si acela verbal, lasa de multe ori traume emotionale de durata asupra copiilor. Efectele pot fi intarzieri de vorbire, de dezvoltare si alte probleme comportamentale. Daca micutii devin retrasi, tematori sau timizi dupa ce petrec timp cu bona, acesta este un semn care trebuie investigat.

De asemenea, orice vanataie aparuta pe corpul micutilor trebuie sa traga un semnal de alarma. Este adevarat ca in cele mai multe cazuri vanataile apar de la cazaturi sau in timpul jocului si foarte rar sunt provocate de persoana care are micutii in ingrijire, dar aceasta posibilitate trebuie imediat investigata. Se recomanda instalarea unor sisteme de supraveghere video la cea mai mica suspiciune pentru a proteja micutii de potentiale abuzuri care au efect pe termen lung si sunt extrem de dificil de rezolvat. Ceea ce o bona abuzatoare poate strica in doar o luna, dureaza uneori si ani intregi pentru a fi corectat.

In filmuletul de mai jos, SKUT.ro recomanda o camera ideala pentru supravegherea bonelor, usor de montat, mobila si cu accesare chiar si de pe telefonul mobil sau tableta